Odličan trik: Evo šta uraditi sa ostacima pire krompira

GS
Odličan trik: Evo šta uraditi sa ostacima pire krompira

Ako ste i vi među onima koje srce zaboli što bacaju hranu, tada treba da znate da postoji način da iskoristite ostatke omiljenog priloga.

Mnogi među nama ne vide razlog zašto bismo bacali hranu kada se gotovo svaki dio namirnice može iskoristiti. Naročito ako imate volje i dovoljno mašte. Jedna od namirnica koja je u tom pogledau zaista svestrana i korisna za upotrebu je i krompir. Njegovu koru tako, primjera radi, možete iskoristiti za čips, a ostatke kuvanog krompira za salatu. Međutim, šta da napravite ako vam ostane pirea od krompira. Bacanje, vjerujte nije jedina opcija. Baš suprotno, to je posljednje što možete učiniti i zaista samo onda kada znate da je pokvaren, odnosno neupotrebljiv.

Osim što pire možete iskoristiti za domaće njoke, zatim za polpete koje ćete spojiti s vama najdražom namirnicom - slaninom, kuvanom šunkom, tikvicama, blitvom, spanaćem, šargarepom, lososom..., od pirea možete napraviti kremastu supu kakvu su nam kao djeci pripremale bake, ali i slasnu, laku i brzu pitu.

Za ovo jelo će vam biti potreban pire krompir i preliv po izboru. Nekima će to biti šunka, losos ili spanać u kombinaciji sa sirom, drugima meso pripremljeno na gulaš, a u nastavku donosimo recept za punjenje s mljevenim mesom.

Pita od pire krompira s mlevenim mesom

Potrebno je:

1 kg pirea od krompira
1 dcl pavlake za kuvanje
1 kašika maslaca
½ kašičice narendanog muškatnog oraščića
100 g topljenog ili sira sa plemenitom plesni
Za preliv:
800 g mljevenog mesa (čista junetina ili mešano)
100 g slanine
2 glavice luka
100 g graška (po želji)
100 g kukuruza (po želji)
100 g šargarepe (po želji)
2 čena belog luka
1 kašičica majčine dušice
1 kašika sitno sjeckanog svježeg peršuna
1 kašika mljevene crvene paprike (može i dimljene)
so, biber
maslinovo ulje

Priprema:

U dubljem tiganju na maslinovo ulje stavite obaren sitno naseckan luk. Kad se zastakli, dodajte slaninu dok ne pusti masnoću, pa zatim i meso - dok meso ne pusti vodu. Sada po želji dodajte so, biber, timijan, sitno nasjeckani bijeli luk, peršin i mljevenu crvenu papriku. Po potrebi dodajte vodu, dodajte povrće i pustite da krčka oko 15 minuta.

Za to vrijeme u činiji dobro pomiješajte pire krompir s pavlakom za kuvanje, maslacem i muškatnim oraščićem. Po potrebi dodatno posolite, prenosi Super žena.

U kalup za pitu istresite preliv, na njega dorađeni pire od krompira pa posipajte sirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 ºC dok ne porumeni.

Servirajte uz omiljenu salatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana