Najskuplja pica na svijetu košta više hiljada evra: Za preliv se koriste tri vrste kavijara

GS
Foto: Fejsbuk

Pica se zove Luj XIII, što je sasvim prikladno s obzirom na luksuz koji je vladao na francuskom dvoru u 17. vijeku.

Ovaj italijanski specijalitet je pogodan za svako doba godine, jer uvijek možemo da napravimo picu od različitih sastojaka, naravno, u zavisnosti od sezone namirnica, prenosi Poslovni dnevnik.

Posebno bismo željeli da probamo picu sa egzotičnim sastojcima. To je navodno najskuplja pica na svijetu, koja košta nevjerovatnih 8.300 evra.

Njeno ime je Luj XIII, što je sasvim prikladno s obzirom na luksuz koji je vladao na francuskom dvoru u 17. vijeku.

Recept za ovu picu za bogate napravio je Renato Viola, veoma cijenjeni italijanski pica majstor, pobjednik nekoliko prestižnih kulinarskih takmičenja, prenosi magazin Siti.

Njegova pica Luj XIII ima samo 20 cm u prečniku. Služi se isključivo u domu naručioca.

Cjelokupna priprema pice se odvija na licu mjesta, osim tijesta koje se priprema 72 sata unapred od organskog brašna, ružičaste soli iz reke Marej i prirodnog kvasca.

Renato Viola kaže da je većina sastojaka u njegovoj pici iz Francuske i Italije.

Mozzarella di bufala, sir napravljen od mlijeka domaćih italijanskih bivola, daje ovoj pici prepoznatljivu vlažnu, žvakastu i sirastu teksturu. 

Najskuplji sastojak su jastozi – pripremljeni i flambirani u konjaku. Pored njih, kao preliv pice koriste se i tri vrste egzotičnog kavijara, kozice i mediteranske vrste škampa.

Uz obrok, domaćini dobijaju unikatni pribor za jelo od ugostiteljske ekipe, kao i konjak Remi Martin Cognac Louis XIII, koji se odlično slaže sa ukusima pice.

A gdje se ova pica može probati? Nažalost, samo na jednoj lokaciji u svijetu – u gradu Agropoli u italijanskoj regiji Salerno.

Ako želite da probate picu Luj XIII, kontaktirajte pica majstora Renata Viole i zakažite termin, a poslije minimum tri dana njegov ekskluzivni italijanski specijalitet biće na vašem stolu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana