Mogu da budu i posne: Brze kuglice od samo tri sastojka

GS
Mogu da budu i posne: Brze kuglice od samo tri sastojka

Kada nam se približe praznici: slave, Nova godina i Božić, najviše nas raduje recept za jednostavne, a ukusne sitne kolače. Ove keks kuglice su upravo to, a prave se od: keksa, šećera i šlaga! Pritom, mogu da se naprave i u posnoj varijanti.

Nutritivna vrijednost

Ovaj kolač je visokokaloričan, jer 100 grama mlevenog keksa sadrži minimum 400 kalorija. Od toga, proteini čine od 7 do 10 grama, zavisno od brenda keksa, ugljeni hidrati oko 70 grama, a masnoće oko 10 grama.

Keks kuglice od tri sastojka

Sastojci:

450 grama mljevenog keksa

4 šlaga

75 gr šećera u prahu

Priprema:

  1. umutite sav šlag
  2. pomešajte keks i šećer u prahu
  3. u šlag polako dodajite keks dok ne dobijete glatku i kompaktnu smijesu koja se gotovo ne lijepi
  4. formirajte kuglice. Svaku kuglicu uvaljajte u mljeveni keks
  5. neka kuglice odleže u frižideru bar 30 minuta

Napomena: Ukoliko želite, vi vaše keks kuglice možete obogatiti drugim sastojcima. U recept slobodno možete dodati topljenu ili rendanu čokoladu, kao što  možete pomiješati plazmu sa čokoladnim mrvicama pa u njih uvaljati gotove kuglice. Takođe, možete koristiti kokosovo brašno za oblaganje kuglica ili jednostavno, kristal šećer. Keks kuglice se mogu obogatiti i dodavanjem oraha ili suve smokve u sredinu, a ukusne su i ako dodate koju kap ruma u smesu od koje se kuglice prave.

Prijatno!

Najpre, morate se pobrinuti da mljeveni keks koji kupite bude posni. Šlag ćete zamijeniti sa dva sastojka: čokoladom za kuvanje u količini od 100 grama i margarinom u količini od 40 grama. Čokoladu otopite, margarin umekšate i sve pomešate sa keksom. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana