Lak i brz recept za ljetni kolač sa kajsijama

GS
Lak i brz recept za ljetni kolač sa kajsijama

Branko Gligorić nije profesionalni kuvar, ali ko god je imao sreću da sjedne za njegovu trpezu, dugo je to iskustvo prepričavao. Ovo je njegov recept za kolač sa kajsijama.

Šta dobijemo kada spojimo ukuse kajsije, mladog sira, vanile i limuna? Lagani, osvježavajući i pravi pravcati ljetni kolač.
Sastojci:
4 jaja
200 g šećera
2 kesice vanila šećera
200 g mladog sira (neslanog ili malo slanog)
1 dl jogurta
½ dl ulja
korica od 1 limuna – narendana
250 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
500 g očišćenih kajsija
šećer u prahu za posipanje
kokosovo brašno po želji za posipanje
Priprema:
KORAK 1: Mikserom dobro umutiti jaja, šećer i vanilu. Kada se šećer istopio, umiješati sir, jogurt, ulje i limunovu koricu. Postepeno dodavati brašno u kome je prašak za pecivo. Sve miksati najmanjom brzinom, dok se masa lijepo ne sjedini.
KORAK 2: Dobijeno tijesto sipati u kalup ili pleh zamašćen ili obložen pek papirom. Po cijeloj površini složiti prepolovljene kajsije presječenom površinom na gore i blago ih utisnuti u tikesto.
KORAK 3: peći u u zagrijanoj rerni na 180°C 30-ak minuta. Pred kraj pečenja kada je tijesto po površini lijepo porumenilo, kolač prekrijte alu folijom.
Posluženje:
Kada je gotov, dijelove kolača između kajsija posuti šećerom u prahu, a ukoliko volite u šećer dodajte i kokosovo brašno. Kolač ohladiti i poslužiti.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana