“Kineska jabuka” čudotvorna je za zdravlje: Znate li o kojem se voću radi?

GS
Foto: Ilustracija

Smatra se da je porijeklo narandže Kina i sjeverna Indija. Ime narandža izvedeno je od sanskrtske riječi za voće narangah odnosno naranja, što znači narandžast.

Narandža je uz to i tradicionalni kineski simbol za sreću i prosperitet, jer zlatna boja voća, po njihovoj tradiciji, simbolizira bogatstvo. Narandžu često nazivaju i “kineska jabuka”.

U narodu je poznata izreka kako je ”sok od naranče ujutro zlato, u podne srebro, a naveče bronza”, stoga dan započnite čašom ovog ukusnog, ugodnog i zdravog voća, od kojega se može pripraviti bezbroj izvrsnih pića, ali i jela, posebno izvanrednih kolača.

Jer, narandže, ne samo što su hranjive i izvrstan ”spremnik” brojnih vitamina, one su ujedno i iznimno osvježavajuće i krijepe cijelo tijelo, upozoravaju decenijama brojne provedene studije, ali i vodeći svjetski nutricionisti, a piše i jedan od najuglednijih svjetskih portala o zdravlju Heltlajn.

Narandže su jedno od najljekovitijih vrsta voća na svijetu, a najpoznatije su njena žuta i crvena sorta. Njihova ljekovitost toliko je ogromna, da bi se o tome mogle ispisati desetine hiljada stranica.

”Narančasto zlato”

Bogate su vitaminima C i A, potiču probavu, jačaju srce, smanjuju krvni tlak, a nabrajati bi se moglo u nedogled. Iako je cijeđeni sok narandže iznimno zdrav, nju je ipak najbolje pojesti cijelu, jer se cijeđenjem gubi dio voćnih vlakana koja su izvrsna za probavu.

Uoči dolaska jeseni, hladnijega vremena, a s njime i brojnih prehlada, viroza, kašljucanja i šmrcanja, jedna je narandža dnevno dovoljna kako bismo ojačali imunitet i obranili se od virusa. Nadalje, redovita konzumacija može značajno smanjiti rizik i od razvoja bubrežnih kamenaca.

Ako kojim slučajem imate svoje neprskane narandže, nemojte bacati koru, jer i ona je puna zdravih minerala, pa je iskoristite i naribajte u kolač, a od kore se prave i razne poslastice.

Neke od blagodati narandže: snižava holesterol i krvi tlak, pomaže u borbi protiv virusa, pušačima vraća potrebni vitamin C kojega nikotin uništava, bogata je magnezijem, kalcijem i kalijem, poboljšava izgled kose i kože te sprječava alergije. Odlična je i u borbi protiv kilograma, jer sadrži velik udio vode, prenosi Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana