Kako najbrže odmrznuti piletinu: Evo da li smije da se stavlja u vodu i kako da spriječite trovanje

GS
Foto: X.com

Važno je odmrznuti meso tako da se ne pokvari i ne dovede do trovanja. Dijetolog otkriva najbolji način.

Najčešća greška koju mnoge domaćice prave pri odmrzavanju mesa jeste da je ostave na radnoj ploči satima ili potope u toplu vodu. Oba metoda mogu dovesti do rizika od trovanja hrane. Dok se smrznuto središte još odleđuje, delovi piletine koji su bliže površini vjerovatno su već odmrznuti i postoji veća vjerovatnoća da se u njima razviju štetne bakterije.

Kako da brzo odmrznete piletinu

Dijetolog kaže da ovaj način koristi samo kada je to neophodno. Ostavite piletinu u zatvorenoj ambalaži (originalnom pakovanju) ili u nepropusnoj plastičnoj kesi. Time se sprečava da bakterije iz okoline ili vode uđu u meso. Zatim je potopite u hladnu vodu koju je potrebno menjati svakih 30 minuta.

Da li možete da kuvate smrznutu piletinu?

Smrznuta piletina se priprema duplo duže, a dijetolozi se slažu da je potpuno bezbjedno da se priprema i bez odleđivanja.

Najbolji način za odmrzavanje

Svi kuvari i stručnjaci slažu se oko jednog: piletinu iz zamrzivača prenesite u frižider i pustite da se prirodnim putem odmrzne tokom 24 sata. Ovo je najsigurniji, ali i najlakši način jer ne morate da brinete o potencijalnim rizicima. Dijetolog i kulinarska blogerka Ebi Šarp je za magazin „Self“ rekla kako više voli ovaj metod jer "zahteva najmanje muke, a pileće meso se ne natopi vodom." Jedina mana je ta što morate razmišljati unaprijed i isplanirati ručak bar jedan dan ranije, prenosi Najžena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana