Kako da prepoznate da li su paradajz i krastavac prskani pesticidima: Isprobajte veoma jednostavan trik

GS
Foto: Ilustracija

Kada kupujete paradajz i krastavce, posebno je važno biti siguran da su bezbjedni za konzumaciju i da nisu kontaminirani pesticidima.

Postoji jednostavan trik koji možete isprobati kod kuće kako biste provjerili da li su ovi proizvodi bili izloženi pesticidima.

Kako da izvedete trik:

Operite paradajz ili krastavac. Prije nego što počnete sa testiranjem, operite voće pod mlazom vode kako biste uklonili prljavštinu i površinske ostatke.

Pripremite mješavinu sode bikarbone i vode. U malu činiju stavite jednu kašičicu sode bikarbone, a zatim dodajte dovoljno vode da napravite pastu. Dobro promješajte kako bi se soda bikarbona potpuno rastopila.

Nanesite pastu na paradajz ili krastavac. Koristite prst ili četkicu da nanesete pastu na cijelu površinu voća ili povrća. Pazite da ravnomjerno pokrijete svaki dio.

Sačekajte nekoliko minuta. Ostavite pastu da djeluje na površini paradajza ili krastavca oko 5-10 minuta. Tokom ovog vremena, soda bikarbona će reagovati ako postoje pesticidi na površini.

Isperite pod vodom. Nakon što je prošlo nekoliko minuta, isperite paradajz ili krastavac pod mlazom vode kako biste uklonili pastu i sve ostatke, piše Najžena.

Posmatrajte rezultate. Ako su paradajz ili krastavac bili prskani pesticidima, mogu se pojaviti promjene u boji ili teksturi na mestu gdje ste nanosili pastu. Čist i neprskan proizvod neće pokazati nikakve znakove reakcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana