Zašto je dobro jesti crnu čokoladu svakog dana

G.S.
Foto: Ilustracija

Razne studije pokazuju prednosti tamne čokolade. Studija objavljena u Džurnal ov Nutrišn otkrila je da konzumiranje malo tamne čokolade svakog dana može smanjiti nivo LDL holesterola.

To nije sve - studija časopisa Deprešn end Engzajeti  čak je otkrila da jedenje tamne čokolade čini ljude srećnijim. Tamna čokolada sadrži psihoaktivne sastojke poput feniletilamina — neuromodulatora koji reguliše emocionalno stanje — koji daju rezultate za podizanje raspoloženja, dugo nakon što završite s jelom.

Pregled preko 30 studija upravo objavljenih u Nutrients otkrio je da ljudi koji jedu malu količinu tamne čokolade svaki dan, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti smanjujući LDL holesterol, krvni pritisak i nivo šećera u krvi.

Uz sve to nije bilo štetnog efekta na težinu učesnika, procente tjelesne masti ili struk. Kako?

U gore spomenutoj studiji o podizanju raspoloženja, sve što je bilo potrebno je 14 grama dnevno. Sve preko te količine nije proizvelo nikakve dodatne efekte. U studiji prevencije kardiovaskularnih bolesti, bilo je dovoljno između 19 i 42 grama.

Tu je i faktor ukusa. Dok neka tamna čokolada sadrži samo 40 posto čvrstih kakao dijelova, studije pokazuju da najveća prednost dolazi od tamne čokolade koja sadrži najmanje 60 posto kakaa, u kardiovaskularnoj studiji, učesnici su konzumirali tamnu čokoladu od 70 posto kakaa, prenosi B92.

Studija napominje i da je ključno pronaći tamnu čokoladu od najmanje 70 posto kakao dijelova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana