Doktori potvrdili: Ovo su tri razloga da svakog dana popijete čašu vina

G.S.
Foto: Ilustracija

Mnogi ljudi vole da uz ručak popiju čašu crvenog vina.

Doktori su potvrdili da je to dobro za zdravlje sve dok se pije u razumnim količinama. Ovo su neki od pozitivnih djelovanja crvenog vina na organizam:

Pomaže u regulisanju krvnog pritiska

Antioksidanti u crnom vinu mogu da snize krvni pritisak , pišu stručnjaci portala „WebMD“.

Nekoliko istraživanja je potvrdilo kako je kod osoba s blago povišenim krvnim pritiskom, nakon konzumacije crnog vina, on snižen. Doktori kažu kako su za to zaslužni polifenoli koji se bnalaze u crvenom vinu.

Čuva zdravlje srca

Iako su potrebna dodatna istraživanja da se potvrdi ovo delovanje vina, neka ranija pokazuju da je crveno vino dobro za zdravlje srca , jer pomaže u smanjenju rizika od nakupljanja štetnih masnih naslaga u arterijama i poboljšava cirkulaciju krvi.

Smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti

Polifenoli iz crvenog vina sprečavaju formiranje proteina od kojih nastaju toksični spojevi koji ubijaju moždane ćelije. Polifenoli mogu smanjiti i toksičnost postojećih spojeva, a samim tim ublažiti kognitivno oštećenje mozga.

Potencijalni zdravstveni rizici

Dok neka istraživanja pokazuju zdravstvene prednosti konzumiranja crnog vina, treba imati na umu da ono sa sobom nosi i određene rizike. Alkohol je strogo zabranjen svima s oštećenjem jetre, može uticati na povećanje tjelesne težine, a prekomjerna konzumacija alkohola može dovesti do zavisnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana