Dijetalne američke palačinke bez mlijeka i jaja

GS
Dijetalne američke palačinke bez mlijeka i jaja

Američke palačinke koje se pripremaju na ovaj način imaju slatkasto-slani ukus tako da odlično idu i u slanim i u slatkim kombinacijama.

U pitanju je recept za posno jelo bez tipičnih sastojaka – mlijeka i jaja, ali toliko su dobre da ovu razliku nećete ni primijetiti. Tajna je u zamjeni za jaja – izgnječenoj banani.

Najbolje je što se spremaju vrlo lako i brzo, a ja najviše volim da ih poslužim sa svježim voćem i medom. Uz to odlično ide i kikiriki puter, a nemam ništa ni protiv verzije sa domaćom paštetom, tankim kriškama sira i svježeg paradajza iz domaće bašte.

Uvijek ih pravim od nekog integralnog brašna i to od cjelovitog zrna žitarica, što je najzdravija moguća verzija. Najviše volim ječmene, koje budu najsvjetlije, ali čak i verzija od heljdinog bračna nema manu, jer slatkoća banane neutrališe gorkast ukus heljde.

Uz šta se jedu američke palačinke u različitim zemljama svijeta

Američke palačinke se u zemlji svog porijekla jedu sa sirupom od javorovog drveta ili medom, uz dodatak maslaca. Često se poslužuju i s voćem poput jagoda ili borovnica te s dodatkom šlaga ili slatkog vrhnja. U Velikoj Britaniji je popularna malo tanja verzija, a poslužuju se s limunovim sokom i šećerom ili s marmeladom. Takođe su popularne s voćem i šlagom.

Francuzi imaju svoje "crepes" koje su tanke poput naših palačinki, a jedu ih s raznim nadjevima kao što su Nutella, džem od voća, svježe voće ili šećer u prahu, ali i s karamelom ili čokoladom.

Holanđani svoju verziju američkih palačinki vole slično kao Amerikanci, sa sirupom ili šećerom i voćem, ali uživaju i u slanim verzijama, s dodatkom sira i šunke, pa čak i srdela.

Kod Skandinavaca dominiraju palačinke sa džemom od bobičastog voća, šlagom i sirupom od javorovog drveta ili sirupom od šećerne repe.

Posne američke palačinke – sastojci:

1 veća zrela banana
1 velika šolja ražanog/ječmenog/speltinog/heljdinog brašna
prašak za pecivo
2 kašike maslinovog ulja
1 velika šolja kisele vode
pola kašičice soli
Posne američke palačinke – priprema:

Bananu dobro izgnječite tako da smjesa bude glatka, homogena, bez grumuljica. U to dodate najprije vlažne sastojke (ulje i kiselu vodu), a potom suve. Sve dobro izmiješate laganim potezima. Važno je da se smjesa ne "ubije", kako bi palačinke u tavi fino narasle.
Dodajte vode po potrebi, tijesto treba da bude gušće od tijesta za obične palačinke, a rjeđe od tijesta za lepinjice.
Pecite na srednje jakoj vatri na tiganju podmazanom sa malo ulja, sa svake strane po dva minuta, prenosi Zadovoljna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana