Desert za sve prilike: Čizkejk sa karamelom, savršen spoj slatkog i slanog

GS
Desert za sve prilike: Čizkejk sa karamelom, savršen spoj slatkog i slanog

Čizkejk je kolač koji se u skoro svim varijantama sastoji iz tri dijela: donji sloj je najčešće od keksa ili biskvita, centralni sloj je taj koji ga i čini čuvenim jer je od sira, a na kraju dolazi voće ili neki drugi preliv.

Istorija čizkejka datira još iz doba stare Grčke, gdje je bio jedan od omiljenih poslastica, a prvi put ga spominje grčki doktor Egemiusa u svojoj knjizi o umijeću pravljenja ovog slatkiša.

Kasnije su recept prihvatili i Rimljani, tokom vijekova se širio cijelim svijetom i samim tim dobijao različite oblike i ukuse, a čizkejk kakav danas poznajemo najsličniji je onom koji je napravljen prvi put u Americi još krajem 19. vijeka.

A ako ste ljubitelj spoja slatkog i slanog, onda je recept za čizkejk sa slanom karamelom poslastica za vas.

Kolač od sira sa slanom karamelom i bijelom čokoladom donosi bogatstvo ukusa koji će oduševiti i najzahtjevnije sladokusce - mekana, kremasta tekstura čizkejka u kombinaciji s hrskavom korom od pereca i graham krekera stvara savršen sklad između slanih i slatkih nota, a sve to zaokruženo domaćim slanim karamel umakom čini ovaj desert posebnim za sve prilike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana