Da li ste ovo znali: Nekoliko zanimljivosti o bananama

GS
Da li ste ovo znali: Nekoliko zanimljivosti o bananama

Banana je najpopularnije voće na svijetu i svake godine se širom svijeta pojede više od 100 milijardi banana.

Smatra se da je riječ banana sa zapadnoafričkog područja, moguće od riječi banaana iz jezika volof, a koja je u gotovo sve svjetske jezike došla preko španskog ili portugalskog.

Naučno ime za bananu je ismusasapientum, što znači plod mudraca. Banane zapravo ne rastu na drveću, one rastu na biljkama koje su zvanično klasifikovane kao biljka, te su u istoj porodici kao i ljiljani, orhideje i palme.

Ako mislite da postoje samo žute banane, varate se, postoje i crvene. Havaji su jedino mjesto u SAD gdje se banane komercijalno uzgajaju.

Trljanje kore banane po čelu može pomoći u liječenju glavobolje.

Muzej "Banana klub" je mjesto gdje se nalazi najveća kolekcija banana na svijetu i sadrži više od 17.000 komada banana. Trljanje unutrašnjosti kore banane na listove sobne biljke čini listove sjajnim. Banana je četvrta na listi najpopularnijih poljoprivrednih proizvoda širom svijeta. 

Amerikanci jedu u prosjeku 12 kg banana po osobi svake godine. Više od 96 odsto američkih domaćinstava kupuje banane bar jednom mjesečno.

Najveća prosječna potrošnja banana po glavi stanovnika na svijetu je u Ugandi. Indija proizvodi više banana nego bilo koja druga zemlja na planeti. Jedan čovjek je u Indiji pojeo 81 bananu za samo pola sata. Biljke banana narastu do 7,5 metara u visinu, a njihovo lišće može narasti do 2,7 metara u dužinu i dva metra u širinu. Biljke banana ne rastu iz sjemena, već iz lukovica. Oko 75 odsto težine banane je voda. One su se prvi put pojavile u pisanoj istoriji u šestom vijeku p.n.e. Banane su vjerovatno bile prvo kultivisano voće, a prve farme banana nalazile su se u jugoistočnoj Aziji.

Da li ste znali?

- da konzumiranje banana može smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara?

- da se oko 5,6 miliona hektara zemlje koristi za proizvodnju banana širom svijeta?

- da je kora banane odlično prirodno đubrivo za cvijeće, posebno za ruže?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana