Citrusi možda vode porijeklo iz južne Kine

GS
Foto: Ilustracija

VAŠINGTON- Najnovija studija obavljena na osnovu genetske analize biljaka citrusa pokazala je da ta vrsta biljke najvjerovatnije vodi porijeklo iz južne centralne Kine, a ne iz sjeveroistočne Australije, južne Kine ili jugoistočnog podnožja Himalaja kako se ranije smatralo.

Opsežna studija, objavljena u naučnom časopisu Nejčr genetiks i obavljena na osnovu proučavanja stabla divlje pomorandže, nagovještava da je prva vrsta u rodu Citrus nastala prije oko osam miliona godina u sadašnjoj južnoj centralnoj Kini, prenosi Sajens njuz.

Prethodne studije su ukazivale na mjesta poput sjeveroistočne Australije, južne Kine ili jugoistočnog podnožja Himalaja.

Praćenje evolucije citrusa moglo bi da pomogne istraživačima da naprave sorte biljaka otporne na sušu ili bolesti koje i dalje daju ukusne plodove, kaže hortikulturista Ćang Ksu.

Istraživanje je pokazalo da neke vrste citrusa imaju korijene u regionima koje su ranije studije identifikovale, a potvrđeno je i da je gen nazvan PH4 povezan sa količinom limunske kiseline u svakom voću.

Taj PH4 gen uključuje protonsku pumpu koja omogućava da se limunska kiselina nakuplja unutar pomorandže i njihovih rođaka - što je više limunske kiseline, to je kiseliji ukus, navodi se u studiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana