Cimet i klinčić – zdravi začini neodoljivog mirisa

GS
Foto: Ilustracija

Začini kao što su cimet i klinčić najviše se koriste tokom zimskih mjeseci, a pored predivnog mirisa, pozitivno je i to što tijelo obezbjeđuju brojnim supstancama koje imaju blagotvorne učinke na zdravlje.

Osim što cimet i klinčić svojim opojnim okusima zagrijavaju tijelo, znatno obogaćuju čulna svojstva hrane pa su zato neizostavni sastojci brojnih slastica, jela, pića, pa i začina poput curryja.

Cimet izvorno potiče s područja današnje Šri Lanke, gdje se proizvodi od kore mladih grana i debla zimzelenog stabla cimetnjaka (lat. Cinnamomum verum) iz porodice lovorki.

Rod cimetovaca obuhvata oko tristo vrsta, od kojih se danas uglavnom pet upotrebljava za njegovu proizvodnju, a razlikuju se najviše po udjelu kumarina koji može oštetiti jetru i bubrege, ali i prouzrokovati smrt.

Cimet dojiven od cimetnjaka sadrži zanemarive količine kumarina u odnosu na onaj dobijen od drugih vrsta pa se stoga smatra najvrsnijim, a obično se naziva pravim ili pak po starom nazivu za Šri Lanku – cejlonskim cimetom.

Cimet je izvrstan izvor mangana, a sadrži i znatne količine prehrambenih vlakana i kalcijuma. Njegov pretežito oštar slatko-ljuti okus najviše potiče od cinamaldehida koji ima protivupalni i protivmikrobni učinak, ali i cimetne kiseline koja je blagotvorna za krvni sistem.

Klinčić je, takođe, izvrstan izvor mangana, a sadrži i velike količine vitamina K, prehrambenih vlakana, željeza, kalcijuma te magnezijuma. Klinčić obiluje eugenolom koji je najzaslužniji za njegov prodorni okus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana