Voće koje treba izbjegavati u marketima, stručnjaci tvrde da je veoma prljavo

G.S.
Voće koje treba izbjegavati u marketima, stručnjaci tvrde da je veoma prljavo

Voće se smatra najzdravijim dijelom ishrane, ali postoje neke vrste voća koje sadrže natprosječne nivoe ostataka pesticida.

Takvo voće stoga treba izbjegavati ili bar pažljivo obraditi prije konzumiranja.

Vjerovatno najprljavije voće po ostacima pesticida su jagode. Evo nekoliko razloga zašto bi trebalo da budete oprezni kada jedete jagode i kako ih bezbjedno možete uključiti u svoju ishranu.

Visok sadržaj pesticida

Bobice često sadrže visoke nivoe pesticida, jer se mnoge hemikalije koriste za zaštitu od štetočina i bolesti. Prema izvještajima organizacija koje prate bezbjednost hrane, kao što je Radna grupa za životnu sredinu (EVG), jagode se često nalaze na vrhu liste voća sa najviše ostataka pesticida.

Osjetljiva koža

Jagode imaju tanku i nježnu kožu koju je teško temeljno očistiti. Pesticidi mogu da prodru u kožu i ostanu u plodu, tako da pranje vodom možda neće biti dovoljno za uklanjanje svih ostataka pesticida.

Zdravstveni rizici

Dugotrajno izlaganje pesticidima može biti povezano sa različitim zdravstvenim rizicima, uključujući endokrine poremećaje, neplodnost, probleme sa jetrom i druge ozbiljne zdravstvene probleme. Iako su pojedinačni ostaci pesticida u voću obično prisutni samo u malim količinama, kumulativni efekat redovnog konzumiranja kontaminiranog voća predstavlja zdravstveni rizik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana