Bila najljepša torta u Jugoslaviji, a danas je skroz zaboravljena: Kremasta, a ne peče se

G.S.
Foto: Skrinšot

Pjesak torta je kraslila trpeze u svim kućama u Jugoslaviji, a posebno su je obožavala djeca.

 Pravi se za pola sata i to bez paljenja šporeta! Ova poslastica i vrlo dekorativno izgleda, a koliko ima dobar ukus - uvjerite se sami!

Sastojci za ovu posebnu tortu:

Za 3 fila:

Za ganaš:

Način pripreme:

Od litra mlijeka odvojite 250 ml, pa u tih 250 ml razmutite pudinge, a ostatak mlijeka stavite da se kuva sa šećerom. Kada mlijeko provri, dodajte razmučenu puding smjesu, miješajte i kuvajte dok ne provri još jednom. Zatim smjesu prekrijte streč folijom i ostavite da se potpuno ohladi.

Nakon toga pjenasto umutite puter i prah šećer i dodajte ih u ohlađenu puding smjesu. Sve zajedno dobro umutite i podijelite fil na tri dijela, po receptu Slatke domaćice.

U jedan fil dodajte mleveni keks, u drugi kokos, a u treći orahe. Sada u kalupu prečnika 22 cm rasporedite filove, prvo plazma, pa kokos, a na kraju orah fil. Stavite u frižider na najmanje dva sata.

Napravite ganaš, stavite sve sastojke u šerpicu, zagrijte i miješajte na srednjoj temperaturi dok se ne istopi i sjedini. Na kraju ganašom polako prelijte preko fila i vratite tortu na hlađenje dok se ganaš ne stegne, prenosi Kurir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana