Kako se pije širom svijeta?

Agencije
Kako se pije širom svijeta?

U drevna vremena alkohol je gotovo isključivo služio kao "karta" za religiozne rituale. Ipak, hedonističko društvo kog smo dio, sada je promijenilo njegovu ulogu.

Gotovo svaka zemlja na svijetu ima specifične navike u ispijanju alkohola. Dok neke sasvim izbacuju alkohol (Saudijska Arabija), druge ga uključuju u sve aspekte življenja (Australija).

Predstavljamo vam deset zemalja svijeta u kojima se količinski popije najviše alkohola:

10. Francuska (Vino)

Kada Francuzi piju, to je uvijek vino i to za vrijeme obroka. Vino prati njihove duge ručkove i večere, ispresjecane cigaretama i razgovorom, što je možda razlog zbog kog zadržavaju vitku figuru.

9. Italija (Vino)

Kao i kod Francuza, vino i hrana važan su dio italijanske kulture. Vino je dio njihovog naslijeđa i smatra se običnim pićem, pa ovdje nećete naći ljude koji "mućkaju" i "njuškaju" svoje čaše, kao što je to slučaj u ostatku Evrope i svijeta. Takođe, uvijek piju lokalna vina, ukoliko ne uživaju u nekom posebnom aperitivu.

8. Češka (Pivo)

Češka je mnogo uložila u svoju pivopijsku tradiciju. Ovdje se piju lageri i pilsneri, a nedavna ograničenja prodaje žestokih alkoholnih pića, vezana je za povećan broj slučajeva trovanjem alkoholom, što je samo dodatno povećalo prodaju piva.

Nimalo slučajno, lokalna piva odlično se slažu sa tradicionalnim češkim specijalitetima.

7. Australija (Pivo i vino)

Kada je Australija na samom početku bila kontinent zatvorenika, rum je bio glavna valuta, kažu legende.

U skladu s tim, opijanje je bilo uobičajeno, a danas je pretvoreno u glavnu društvenu aktivnost. U Australiji je znak lošeg ukusa ukoliko pijete sami, što znači da u društvu i danju i noću možete uživati u omiljenom piću.

6. Danska (Sve)

U Danskoj sva pića imaju svoje mjesto. Među njima nema favorita. Niske cijene i opušten odnos prema opijanju čine vinarije, koktel barove i pabove prepune od "jutra do sutra".

5. Njemačka (Pivo)

U Njemačkoj pivo i voda koštaju gotovo isto. Pjšenična piva ovdje su specijalitet, a ona su i povod zbog kog mnogi odlaze na Oktoberfest.

4. Rusija (Votka)

Votka je Rusima "u krvi". Loša strana ove navike su problemi koje izaziva alkoholizam. Tako u ovoj zemlji jedan od pet muškaraca umre od zdravstvenih komplikacija izazvanih alkoholizmom.

3. Engleska (Pivo)

Englezi su čuveni po tradiciji ispijanja alkohola, a čuveni pabovi samo su doprinijeli toj reputaciji. Zato i ne čudi što su alkoholizam i ciroza jetre u porastu.

2. Finska (Votka)

Kao i Rusi, Finci se sa surovim zimama suočavaju tako što piju mnogo votke. Ovdje je zimi gotovo stalno mračno, zbog čega piju i više nego Rusi.

1. Irska (Pivo)

 

Irci su zauzeli neslavno prvo mjesto. U irskoj kulturi opijanje je sasvim prihvaćeno kao tradicija. Na kraju krajeva, ovdje je izmišljen Dan svjetog Patrika i irska kafa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana