Aca Lukas u prvom Breginom filmu

Agencije
Aca Lukas u prvom Breginom filmu

Goran Bregović je završio scenario za svoj prvenac, mjuzikl "Karmen sa sretnim završetkom", sa kojim bi trebalo da se predstavi na "Sarajevo film festivalu" sljedeće godine, a ulogu glavnog lika u filmu, kako sada stvari stoje, treba da igra Aca Lukas.

Bregović će rediteljsku ulogu povjeriti jednom od bh. reditelja, a kako je Faruk Drina, budući producent filma rekao, u pregovorima je sa Danisom Tanovićem, Ademirom Kenovićem i Ahmedom Imamovićem.

Prema scenariju, radnja se dešava u Sarajevu. Film je po strukturi zamišljen kao "lažni dokumentarac" koji se po prirodi priče seli u pozorište i postaje opera. Jezik na kojem se govori u filmu je "sarajevski" i mjestimično njemački. Sva muzika u filmu je nova, izuzev nekoliko reminiscencija, nema nikakve veze sa operom "Karmen" Žorža Bizea, nego je pisana u maniru nove romske muzike kakva se svira među Romima danas u Evropi, ali još nije postala muzika za turiste romofile.

- U dokumentarnom dijelu, po estetici bliže je modernom evropskom filmu nego filmovima o Romima kakvi su snimani kod nas i tretira Rome kakvi su u Evropi danas. Tek u pozorištu film upada u romski sirotinjski barok. Likovi u filmu su starosti između 25 i 30 godina. To su mladi, zgodni Cigani u šaniranim odijelima, elegantno obučeni, koji sviraju po Evropi - kaže Drina.

Glumica koja igra Kleopatru biće najvjerovatnije Gordana Karanović, koja je zvijezda svog televizijskog šoua "Subota je nebo se otvara", u kojem proriče sudbinu na telefonski poziv. Filmski dijelovi biće snimani filmskom kamerom od 35 milimetara, a dokumentarni u digitalnom u maniru amaterskog snimka, uvijek u jednom, subjektivnom kadru, bez rezova, sa datumom i vremenom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana