Zoran Prodanović Prlja, frontmen benda “Let 3”, za “Glas Srpske”: Naša scena jednolična i predvidljiva

Danko Kuzmanović
Zoran Prodanović Prlja, frontmen benda “Let 3”, za “Glas Srpske”: Naša scena jednolična i predvidljiva

Rok trajanja neke pjesme je sveden na doslovno jedno slušanje, većina nema strpljenja da odsluša jednu pjesmu, a kamoli da joj da drugu priliku. Ali mišljenja smo da je to samo faza koja će proći i nekom katarzom uroditi tako da će se iznova više pažnje poklanjati sadržaju, a ne ambalaži.

 

 

Kazao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” Zoran Prodanović, poznatiji kao Prlja, frontmen legendarnog sastava “Let 3”. Bend će nastupiti na “Nektar OK festu” koji će biti održan od 12. do 14. jula na Tjentištu.

GLAS: Kako biste opisali trenutno stanje na regionalnoj alternativnoj sceni?

PRODANOVIĆ: Scena je poprilično učmala, jednolična i predvidljiva. Evidentan je nedostatak mašte, ali Bogu hvala uvijek ima izuzetaka, a oni su osuđeni na entuzijazam i improvizaciju. Ali tako je uvijek bilo i biće.

Scena je podosta umjetna i podložna precrtavanju nekih modela bez upotrebe mašte. Iako, može se reći da izumire, naprosto i globalno stanje je takvo. Sve je brzo i nestrpljivo.

GLAS: Šta jedan bend treba da uradi da premosti jaz između bine i publike?

PRODANOVIĆ: Najbitnije je da se izvođač postavi u poziciju publike i pruži publici ono što bi i on želio da mu se isporuči s bine.

GLAS: Kako ste reagovali na vijest o smrti Šabana Šaulića, s obzirom na vašu poznatu obradu?

PRODANOVIĆ: Naravno da nas je pogodila vijest o Šabanovoj smrti, pogotovo što je ta smrt uzrokovana velikom nesrećom. Ta obrada je nastala tokom rada na našem albumu koji se zove “Bombardiranje Srbije i Čačka” i koji se zasnivao na tom konceptu da na njemu upotrijebimo što više nekih momenata koji su ključni i prepoznatljivi za neku tu duhovnu teritoriju bivše zajednice naroda i narodnosti. U toj potrazi smo nabasali i na tu veliku Šabanovu pjesmu koja nam se jako dopala i izazvala da je obradimo na naš način. Šabana nismo nikad nažalost stigli lično upoznati i ne znamo da li je čuo našu obradu i kakav je bio njegov komentar na nju, ali sjećamo se da je u jednoj recenziji albuma jedan kritičar napisao da će Šaban ponovo pustiti kosu kad je čuje. Mi ćemo ga prvenstveno pamtiti po toj pjesmi jer, iskreno, ne znamo mnogo o njegovom liku i djelu, ali je neosporno da je bio više od pjevača. Bio je kulturološki fenomen i ikona jednog stila i vremena.

GLAS: Šta Vas više zabavlja, nastupi ili stvaranje novih pjesama?

PRODANOVIĆ: Jednako uživamo i u nastupima i u stvaranju novih pjesama. Nastupi nam pružaju priliku da se s našom publikom susrećemo oči u oči, napunimo njihovom energijom i uzvratimo im istom mjerom. S druge strane kreiranje novih materijala, istraživanje, skiciranje i realizacija novih pjesama su nešto čemu pristupamo s puno energije i volje.

GLAS: Kako Vam se dopada ideja i ambijent u kome se odvija “OK fest”, i šta publika može da očekuje? Šta je za Vas “OK fest” s obzirom na to da ovo nije prvi put da nastupate?

PRODANOVIĆ: “OK fest” je događaj koji zrači odličnom energijom. Ambijent je predivan, u zraku se osjeća duh slobode i radosti. S veseljem se ove godine vraćamo na njega. Pozivamo sve da nam se pridruže u uživanju i daju podršku festivalu i svim izvođačima kao i organizacijskom timu.

Mi ćemo, s naše strane, učiniti sve da publici priuštimo vrhunski nastup vrhunskog benda u sjajnom ambijentu i atmosferi.

Ponosni na publiku

 

GLAS: Na šta ste najponosniji u dosadašnjim godinama benda?

PRODANOVIĆ: Najponosniji smo na našu publiku koja je kroz sve ove godine uz nas, a možemo se pohvaliti da nemamo problem s “odumiranjem” naše publike. Stariji ostaju uz nas, a mladi im se priključuju. To nam je najveće priznanje za naš trud i angažman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana