Zlatna truba čeka pobjednika

Agencije
Zlatna truba čeka pobjednika

Podizanjem saborske zastave, himnom "Sa Ovčara i Kablara" i pucanjem prangija, juče je zvanično počeo 57. sabor trubača, a saborsku zastavu i "Zlatnu trubu", koja će biti dodijeljena ovogodišnjem pobjedniku, spustili su padobranci.

Domaćin 57. sabora trubača Miloljub Aleksić poželio je svim posjetiocima sabora da se uz veselje, trubače, dobru hranu i piće provedu dobro.

- Navijajte i za vaše favorite, a ako oni ne pobede, čestitajte onima koji pobede - poručio je Aleksić.

Za ovu kulturno-umjetničku manifestaciju mnogi kažu da je srpski Vudstok. U proteklih 56 godina prestonicu trube je posjetilo oko 20 miliona domaćih i stranih gostiju.

Do nedjelje će kroz sabor prodefilovati više od 50 orkestara. Ove godine u finalu će se takmičiti čak 19, pošto su se tri plasirala iz polufinala.

Za sinoć su bili najavljeni koncerti trubačkih orkestara Janka Jovanovića i Ljubivoja Dikovića, Dejana Petrovića i "Big benda", kao i majstora trube Dejana Lazarevića.

Nakon svečane ceremonije uslijedilo je otvaranje izložbi  u Muzeju trube i holu Centra za kulturu, otvaranje saborskog sajma turizma, sajma knjiga, a zatim i predstavljanje knjiga i publikacija sabora.

Na sceni Centra za kulturu izveden je kulturno-umjetnički program u okviru kojeg su saboraši imali priliku da čuju orkestre Bojana Ristića iz Vladičinog Hana, Stefana Mladenovića iz Vranja, Saše Pavlovića iz Pirota. Saboraši su uživali i u igri KUD-a "Tanasko Rajić" iz Ljubića i pjesmi pjevačke grupe "Mile Dragović" iz Rogača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana