Završen „Balkan fest“, tri pobjednika idu na „Slavjanski bazar“

B.P.
Završen „Balkan fest“, tri pobjednika idu na „Slavjanski bazar“

BANjALUKA - Na upravo održanom međunarodnom festivala muzike „Balkan fest“, koji je istovremeno izborno takmičenje za pravo nastupa na „Slavjanskom bazaru“ u Vitebsku u Bjelorusiji, troje umjetnika obezbijedilo je nastup na jednom od najvažnijih umjetničkih takmičenja u svijetu.

Grand pri festivala osvojili su po kategorijama: Kristina Mlinar iz BiH (odrasli), Sara Milivojević iz Brčkog (tinejdžeri) i Lara Carić iz Zagreba (dječiji uzrast). Nastupilo je ukupno 19 takmičara, a pravo učešća na finalnoj večeri ostvarili su kroz selekciono takmičenje koje je ocjenjivao međunarodni žiri iz 15 zemalja. U skladu s kriterijumima Kristina Mlinar će zastupati BiH u konkurenciji odraslih, a Hrvatsku i Sloveniju Paola Rokić i Pia Kralj u kategoriji djece.

- Presrećna sam zbog ove pobjede u mojoj Banjaluci, a i zbog toga što će mi se ostvariti želja da ponovo nastupim na „Slavjanskom bazaru“, za koji me vežu najljepše uspomene. Nadam se da ću sad, u konkurenciji odraslih, opravdati povjerenje koje mi je omogućeno pobjedom na „Balkan festu“ - izjavila je Kristina Mlinar. Kristina, inače, završava master studij violine u Italiji na muzičkom konzervatorijumu „Đuzepe Tartini“ u Trstu. Sara Milivojević iz Brčkog, pobjednica u kategoriji tinejdžera, je već poznato ime u svijetu mladih pjevača. Prije dvije godine osvojila je treće mjesto za interpretaciju na međunarodnom festivalu „Zlatne iskre“ u Bugarskoj. Lara Carić iz Zagreba, pobjednik u kategoriji djece, je prošle godine bila učesnik „Slavjanskog bazara“ kao jedini hrvatski predstavnik. Stručni žiri činili su ugledni muzički pedagozi, kompozitori i muzički urednici: Anica Zrilić, Mirna Savić Banjac, Pavle Plahutnik, Milan Smiljanić i Dragoljub Sladojević Organizator „Balkan festa“ je „Slo(a)venski kulturni centar“ iz Banjaluke..

- Raduje me što festival raste i postepeno dobija povjerenje grada koje smo već ranije stekli u međunarodnim relacijama. Ove godine je pjevački bio na još većem nivou, pogotovo u kategoriji odraslih - rekao je Nikola Deretić, direktor „Slavenskog kulturnog centra“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana