Zavarničilo zbog Evrovizije

GS
Zavarničilo zbog Evrovizije

Nova trvenja između Sofije i Skoplja pokrenuo je makedonski predstavnik na ovogodišnjoj Pjesmi Evrovizije Vasil Gavranlijev, koji je postao meta govora mržnje u Sjevernoj Makedoniji zbog bugarskog državljanstva i video-spota za takmičarsku pjesmu.

Makedonska radio-televizija je saopštila da će formirati komisiju koja će razmotriti njegovo učešče na evropskom muzičkom takmičenju.

Gavranlijev je izazvao burne reakcije u Sjevernoj Makedoniji video-spotom za pjesmu “Here I stand”, sa kojom će učestvovati na Evroviziji.

U prvobitnoj verziji spota, snimljenoj u galeriji, vidi se umjetničko djelo u bojama bugarske zastave. Taj dio je izbrisan, a Gavranlijev se izvinio rekavši da to nije bila namjerna provokacija.

Gavranlijev je ranije u intervjuu potvrdio da ima i bugarsko državljanstvo na osnovu porijekla, što je dodatno povećalo zahtjeve dijela javnosti da se povuče sa takmičenja.

Ambasador Sjeverne Makedonije u Sofiji Vladimir Krastevski pozvan je na sastanak u bugarsko ministarstvo spoljnih poslova, gdje mu je rečeno da “Bugarska očekuje da Sjeverna Makedonija brani pravo svakog građanina na slobodno samoopredjeljenje”.

“Razlog za ovaj razgovor su česte manifestacije govora mržnje i diskriminacije u Sjevernoj Makedoniji od strane zvaničnika prema građanima zemlje koji izjavljuju da imaju bugarski identitet ili makar simpatije prema Bugarskoj i njenom narodu”, saopštilo je bugarsko ministarstvo.

Dodaje se da će Bugarska nastaviti da u skladu s međunarodnim pravom štiti prava bugarskih državljana i onih koji deklarišu bugarski identitet bilo gdje u svijetu.

 

Bugarska je u decembru blokirala evropske integracije Sjeverne Makedonije zbog govora mržnje i neriješenih istorijskih i jezičkih sporova.

Evropska radio-difuzna unija je ranije saopštila da će se Evrovizija ove godine održati u maju u Roterdamu po zdravstvenom protokolu koji podrazumijeva da se svi učesnici, pjevači i novinari redovno testiraju, navodi “Juroaktiv”.

Od učesnika se takođe zahtijeva da pet dana prije putovanja u Holandiju budu u karantinu, a tokom takmičenja će moći da napuštaju hotel samo zbog događaja organizovanih u okviru Evrovizije.

“Uz pomoć opsežnog testiranja, nošenja maski, higijenskih mjera, ventilacije i inovativnih mjera, stvorićemo okruženje u kojem će zaposleni, umjetnici i novinari moće da rade što bezbjednije”, izjavio je producent takmičenja, dodajući da je protokol napravljen po ugledu na sportska takmičenja.

O prisustvu publike tek treba da bude odlučeno, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana