Vrhunski poklon za ljubitelje “Bitlsa”: Stiže specijalno boks-set izdanje albuma “Let It Be”

Branislav Predojević
Vrhunski poklon za ljubitelje “Bitlsa”: Stiže specijalno boks-set izdanje albuma “Let It Be”

LONDON - Slavni rok sastav “Bitls”, najavio je izdavanje specijalnog boks-set izdanja albuma “Let It Be”, koji će, sudeći po najavama, raspametiti obožavaoce slavnih “liverpulskih buba”.

Set nazvan “Special Edition- Let It Be (Super Deluxe)” uključivaće 57 numera raspoređenih na pet CD-a i jedan blu-rej nosač zvuka. Diskovi će uključivati originalno izdanje albuma “Let It Be”,  novi stereo miks originalnog albuma, dva diska sešn snimaka za album “Gt Back”, album “Gt Back” iz 1969. godine miksan od strane Glena Džonsa, koji je odbačen i stavljen na police, te specijalno EP izdanje sa četiri dodatne neobjavljene numere i novim miksovima singlova skinutih sa ploče “Let It Be”.

Kao i prethodna reizdanja albuma čuvene britanske grupe i nadolazeći boks-set nadgledao je Žil Martin, sin producenta grupe Džordža Martina, iz pomoć Pola Mekartnija.

- Uvijek sam mislio da je originalni film “Let It Be” bio tužan jer se bavio raspadom benda, ali novi film prikazuje drugarstvo i ljubav među nama četvoricom. Tako želim da se sjećam “Bitlsa”. Takođe, prikazuje divna vremena koja smo proveli zajedno, a u kombinaciji sa nedavno remasterizovanim albumom “Let It Be”, predstavlja snažan podsjetnik na ovo vrijeme - piše Pol Mekartni u knjizi uključenoj u set, a koja će uključivati eseje, fotografije i detaljne bilješke sa snimanja.

Prvobitno objavljen 8. maja 1970. godine “Let It Be” označio je posljednji studijski album benda, objavljen mjesec nakon raspada grupe, iako je hronološki snimljen prije prethodno objavljenog albuma “Abbey Road” iz 1969. Sastavljajući “Let It Be” već duboko podijeljeni bend, dopustio je diskografskoj kući “Emi” da preda snimke kontroverznom producentu Filu Spektoru. Slavni studijski mag je u materijal dodao orkestarske i horske dijelove, kao i zvuk svog studijskog benda. Njegove odluke bile su polarizirajuće kako kod članova grupe, tako i kod ljubitelja sastava, a Mekartni je bio među onima koji su bili razočarani gotovim proizvodom.

Više od 30 godina kasnije, Mekartni je predvodio izdavanje albuma “Let It Be... naked” iz 2003. godine, remiks verziju originalnog albuma, koja je skinula Spektorovu produkciju, kako bi otkrila ogoljeni zvuk grupe iz tog perioda. Ipak, nova verzija definitivno je vrhunski poklon za sve obožavaoce “buba”, jer donosi kompletan i krajnje detaljan uvid u stvaranje jednog od najvažnijih albuma u istoriji rok muzike.

Film

Najava novog seta povodom 50. godišnjice izlaska originalne ploče, dolazi u trenutku kada fanovi sa nestrpljenjem očekuju objavljivanje “The Beatles: Get Back”, trodijelne dokumentarne serije, koju je režirao dobitnik “Oskara” Piter Džekson. Film se nadovezuje na originalni dokumentarac “Let It Be” , sa satima dodatnih snimaka koje daju uvid u nastanak albuma. Takođe, Džeksonovo ostvarenje će u potpunosti da predstavi kultni koncert grupe na krovu zgrade gdje su snimali od 30. januara 1969. godine. Premijera je zakazana na striming servisu “Dizni plus” u novembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana