Umjetnik Džef Kuns predstavio misteriozno remek-djelo: “Ružičasta balerina” najveća inspiracija

G.S.
Umjetnik Džef Kuns predstavio misteriozno remek-djelo: “Ružičasta balerina” najveća inspiracija

“Zec od čelika” i “Pas od balona” prve su asocijacije na ime američkog umjetnika Džefa Kunsa. Prevashodno zbog toga što su te skulpture obarale rekorde po cijenama. A uskoro će im se, najverovatnije, pridružiti i “Ružičasta balerina”.

Kuns se priključio impresivnoj listi umjetnika iz svih oblasti koji tokom pandemije održavaju masterklase onlajn. Likovni umjetnik na svom masterklasu ponudio je polaznicima ekskluzivan pogled na svoj stvaralaštvo, ali i osvrt na sva njegova dostignuća, koja su rušila barijere u svijetu umjetnosti.

Posebnost masterklasa je ta što je Kuns prvi put omogućio svijetu da zaviri u njegovo djelo koje je obavijeno velom misterije. Gotovo jednu deceniju umjetnik radi na skulpturi koju je nazvao “Ružičasta balerina”. Niko je do sad nije vidio, a Kuns je naziva svojim revolucionarnim djelom. On je polaznicima otkrio inspiraciju za svoju “Balerinu”, ali i koje to inovativne tehnologije koristi kako bi dovršio svoje remek-djelo.

Uči ih i kako da svakodnevna iskustva pretvore u umjetnost, kako da rade sa dostupnim materijalima, kako da razumiju emotivnu snagu boje i komuniciraju sa svijetom putem tekstura i tehnologije.

Kuns je objasnio i kako je pravio serijal djela, po kojima je prepoznatljiv  “Pas od balona”, ali i na koji način forma sadrži značenje, odnosno kako običan balon može da bude transformisan u monumentalno i nezaboravno umjetničko djelo.

-  Budite hrabri, sigurni u sebe i vjerujte svom instinktu. Na umjetnost ne treba gledati kao na završen proizvod, već kao na proces grandioznih razmjera - smatra Kuns.

Džef Kuns je više od tri i po decenije jedan od najpopularnijih, ali i najuticajnijih likovnih umjetnika. Od kada se početkom osamdesetih pojavio na njujorškoj umjetničkoj sceni njegova djela izazivala su brojne kontroverze. I dok su neki kritičari njegov rad odbacivali kao neukusan i čak kič, drugi ga već decenijama vide kao pionira i značajnu figuru za istoriju umjetnosti.

Kuns je prvu izložbu imao daleke 1980. godine. I od tada do danas jedan je od onih stvaralaca čija su djela najviše puta izlagana, i to u najprestižnijim svjetskim galerijama i muzejima.

Kuns se diči i titulom najskupljeg živog umjetnika, s obzirom na to da je prošlog maja njegova skulptura “Zec” iz 1986. godine prodata za nevjerovatnih 91,1 milion dolara.

“Buket lala”

Najveća skulptura, koju je predstavio svijetu 2019. godine - “Buket lala”, na kojoj je grandiozna ruka koja drži lale od balona, danas se čuva u Parizu, u botaničkoj bašti Šanzelizea. Visoka je 12,5 metara, a teška čak 67 tona, a Kuns ju je darovao Parizu, u znak sjećanja na žrtve terorističkog napada u “Bataklanu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana