Uhapšen španski muzičar Pablo Hasel

Srna/GS
Foto: BBC

LjEIDA- Više desetina španskih policajca upalo je danas u zgradu Univerziteta u Ljeidi, gdje su uhapsili muzičara Pabla Hasela, koji se sklonio u prostorije Univerziteta nakon što mu je izrečena zatvorska kazna ''zbog glorifikovanja terorizma i uvreda monarhije u njegovim pjesmama''.

Hasel se nije u datom roku prijavio policiji kako bi bio odveden na služenje devetomjesečne zatvorske kazne koja mu je izrečena 2018. godine. Presuda je izazvala negodovanje u Španiji.

Nakon Haselovog hapšenja, zamjenik premijera Karmen Kalvo rekla je da privođenje ljudi zbog pitanja slobode govora ne bi trebalo da se dešava u demokratijama poput Španije.

Muzičar se juče sklonio u Univerzitet u Ljeidi sa grupom svojih pristalica.

Policija je više od dva sata pokušavala da ga privede.

Prilikom privođenja, Hasel je glasno rekao: ''Neće nas nikad utišati, smrt fašističkoj državi!''

Hasel je poznat po svojim ljevičarskim stavovima i proglašen je krivim zbog tekstova pjesama i poruka na društvenim mrežama u kojima pominje baskijsku separatističku organizaciju ETA, poredi španske sudije sa nacistima i bivšeg kralja Huana Karlosa naziva mafijaškim bosom.

Više od 200 umjetnika, uključujući režisera Pedra Almodovara, glumca Havijera Bardema i pjevača Huana Manuela Serata potpisalo je peticiju protiv Haselove zatvorske kazne.

Hasel je preko noći tvitovao da će u zatvor ići „uzdignute glave" ako ga odvedu. 

''Ne možemo im dozvoliti da diktiraju šta možemo da kažemo, šta možemo da osjetimo ili šta možemo da radimo", tvitovao je, dodajući da je odlučio da ne traži azil u inostranstvu.

Takođe, u jednoj poruci Pablo Hasel izrazio je podršku Viktoriji Gomez, zatvorenoj članici zabranjene marksističke grupe Grapo. Na drugim mjestima optužio je kralja Felipea VI i njegovog oca Huana Karlosa, bivšeg kralja, za nekoliko zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana