“The Rolling Stones” najavili specijalno izdanje albuma “Tatto You”: Slavni rok klasik slavi 40. rođendan

Branislav Predojević/agencije
“The Rolling Stones” najavili specijalno izdanje albuma “Tatto You”: Slavni rok klasik slavi 40. rođendan

LONDON - Legendarni rok velikani “The Rolling Stones” najavili su izdavanje proširenog deluks izdanja svog čuvenog albuma “Tattoo You” povodom 40 godina od njegovog originalnog pohoda na vrhove top-lista davne 1981. godine.

Ova najava dolazi u sedmici u kojoj proslavljeni album slavi punih 40 godina otkako je prvi put objavljen 24. avgusta 1981. godine, a sve to dok se rok legende pripremaju za povratak na binu sa 13 novih datuma na turneji “No filter” u SAD, koja počinje počinje 26. septembra u Sent Luisu i produžava se do novembra.

Nova remasters verzija originalnog albuma nazvana “Tatto You (40th Anniversary Edition)” izlazi 22. oktobra, pojačana sa devet prethodno neobjavljenih numera iz tog doba, uz brojne poklone za obožavaoce. Prvi od bonusa, klasični “Stons” komad  “Living in the heart of love”, već je dostupan na svim digitalnim uslugama.

Sam album važi za jedno od najcjenjenijih i najuspješnijih izdanja u šest decenija dugoj karijeri “najveće rok grupe na svijetu”, kako često zovu “Stonse” uz favorite kao što su “Hang Fire”, “Slave”,  “Vaiting On A Friend” (koji sadrži dionicu saksofonskog giganta Sonija Rolinsa) i naravno početnu numera, koja je od tada potpis benda “Start Me Up”. 

U ovo rođendansko boks-set izdanje još je uključena kompilacija”Lost & Found: Rarities”, te živi album ““Still Life: Wembley Stadium” iz 1982. godine. Disk “Lost & Found”, sadrži  devet pjesama iz perioda originalnog izdanja albuma, koje je bend dovršio za ovo izdanje. Među njima osim pomenute “Living In The Heart Of Love”, nalazi se ubitačna verzija numere ““Shame, Shame, Shame”, koju je 1963. snimio jedan od bluz heroja benda Džimi Rid, tu je njihovo čitanje dragulja soul muzike “Drift Away” i fascinantna verzija  “Start me up”, obojena rege nijansama. Živi snimak nezaboravna je uspomena na londonski nastup benda u junu 1982. godine. Moćni set od 26 numera prepun je njihovih klasika, uključujući otvaranje sa “Under My Thumb”, te ništa manje impresivan nastavak sa numerama “Let's Spend The Night Together,” “Honky Tonk Woman” i “Brown Sugar” i drugim hitovima sastava. Takođe na ovom lajv nastupu izvedene su obrade čuvene numere “Just My Imaginationa”, sastava “Temptations”,  verzija “Twenty Flight Rock”, klasika rok pionira Edija Kohrana, “Going To A Go Go” , čuvena himna benda “The Miracles” i žestoka verzija “Cnaltilly Lace”, ritam i bluz veterana Big Bopera.

Zanimljivost je ta da je originalni album nastao od restlova grupe iz 70-ih, jer su dogovorene obaveze oko turneje pritiskale bend, pa nisu imali vremena za ulazak u studio i pripreme novog materijala. Komercijalni uspjeh i odlične kritike albuma nadmašio je sva očekivanja, uključujući i članova same grupe, ali po Ričardsovim riječima bilo je zanimljivo čitati, kako se mediji dive svježini i originalnosti novih pjesama.

U superluksuznu varijantu uključena je i specijalna knjiga sa više od 200 fotografija benda i intervju sa producentom Krisom Kimzijem.

Uspjeh

Novo reizdanje prati seriju izlazaka specijalnih verzija klasični albuma grupe poput boks-seta “Guats head Soul” iz 2020 godine, koja je “Stonse” vratila na prvo mesto u Velikoj Britaniji. Originalni album “Tatto You”, u produkciji “Glimer Tvinsa”,  sa saradnikom producentom Krisom Kimzijem i sjajnim završnim miksom Boba Klirmountajna, zauzeo je prvo mjesto na američkim top-listama u Kanadi, Australiji i širom Evrope, sa zlatnim i platinastim nagradama širom svijeta, dok je u Britaniji stigao do pozicije broj 2. Treba i pomenuti da je dizajner omota Piter Koriston dobio nagradu “Gremi” za svoj stvarno vrhunski rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana