Svjetska potraga za izgubljenom gitarom "Bitlsa"

Tanjug
Svjetska potraga za izgubljenom gitarom "Bitlsa"

LONDON -  Svjetska potraga za jednim od najčuvenijih instrumenata - originalnom Hofner bas gitarom Pola Makartnija pokrenuta je u okviru projekta “Izgubljeni bas”, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Projekat “Izgubljeni bas” traži informacije o, kako je opisuju, “najvažnijoj gitari u istoriji”. Makartni je instrument kupio za 38 dolara u njemačkom gradu Hamburgu 1961. godine, ali je poslije osam godina gitara nestala.

Korišćena je u stvaranju muzike Bitlsa tih godina, kao što su hitovi “Love Me Do” i “She Loves You”. Projekat pronalaženja gitare pokrenula je kompanija Hofner, a njom rukovodi Nik Vas koji je udružio snage sa dva novinara u pokušaju da reši “najveću misteriju u istoriji rokenrola”.

Vas je tijesno sarađivao sa Makartnijem, a o nestaloj gitari je napisao i knjigu. Vas je za BBC rekao da ga je poznati član grupe „Bitls“ pitao za gitaru tokom nedavnog razgovora - i tako je potraga počela.

- Nije jasno šta se desilo sa instrumentom, koji je najvjerovatnije sklonjen kada su „Bitlsi“ završili snimanje albuma „Get Back“ 1969. godine, rekao je Vas.

- Nije poznato gdje je smještena, ko je sve bio tamo. Većina ljudi će je se sjetiti... To je gitara koja je stvorila „Bitlse” - dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana