Svijet rokenrola obilježio dvije godišnjice: Lenon i Morison vječita inspiracija

Vanja Žarković
Svijet rokenrola obilježio dvije godišnjice: Lenon i Morison vječita inspiracija

U svijetu rokenrola 8. decembra su obilježene dvije godišnjice, 40 godina od ubistva člana legendarnih “Bitlsa” Džona Lenona i 78 godina od rođenja lidera benda “Dors”, muzičara i pjesnika Džima Morisona.

Ove dvije legende ostaće zauvijek upamćene kao autori mnogih neprevaziđenih pjesama, slobodoumni umjetnici koji su ljepotom i muzikom osvajali svijet.

Lenonova supruga, umjetnica Joko Ono, bila je s njim kada je fanatični obožavalac Mark Dejvid Čepmen ispred zgrade “Dakota” pucao u leđa slavnom članu  “Bitlsa”. Tog dana ih je Eni Libovic fotografisala za magazin “Rolingstoun”. Lenon je sreo svog ubicu nekoliko časova prije ubistva, kada mu je dao autogram.

- Smrt voljene osobe je nešto što vas iscrpi - napisala je japanska umjetnica Joko Ono (87) na “Tviteru” i dodala da i 40 godina poslije smrti Lenon nedostaje sinovima Džulijanu, Šonu i njoj.

Joko Ono je potom napisala stih Lenonove najpoznatije solo pjesme “Imagine” - “Imagine all the people living life in peace” (Zamislite sve ljude kako žive u miru).

Vijest o smrti Lenona potresla je svijet. Tadašnji američki predsjednik Ronald Regan izjavio je da je to “velika tragedija”, a mediji su Lenonovu smrt uporedili sa ubistvom Džona Kenedija i Martina Lutera Kinga.

Lenon, rođen 9. oktobra 1940. u Liverpulu, bio je pjevač, kompozitor i gitarista grupe “Bitls”. Njegova veoma kreativna karijera imala je i epizode političkog aktivizma, glume i spisateljstva. Lenon i drugi član “Bitlsa” Pol Makartni su duboko uticali na razvoj pop i rok muzike i njihove pjesme su rangirane među najbolje i najslušanije pjesme svih vremena.

Džim Morison, čije je pravo ime bilo Džejms Daglas Morison, rođen je 8. decembra 1943. u Melburnu. Bio je pjevač i vođa “Dorsa” i smatran za jednog od najharizmatičnijih pjevača u istoriji rokenrola. Morison je i autor nekoliko zbirki pjesama, kratkih dokumentarnih filmova i muzičkih spotova. Ovaj buntovnik je bio jedan od rijetkih visokoobrazovanih muzičara svog vremena.

Njegova smrt u 27. godini, 3. jula 1971. u Parizu, zaprepastila je obožavaoce. Okolnosti njegove smrti i tajna sahrana bili su predmet beskrajnih glasina i igrali su značajnu ulogu u mistici koja nastavlja da ga okružuje. Do danas je Morison široko poštovan kao prototip rok zvijezde, apsolutni heroj jugoslovenske osvješćenije omladine iz doba kasnog socijalizma, neka vrsta i poluboga i tinejdžerskog idola u istom liku.

Sahranjen je na čuvenom groblju Per Lašez u Parizu, a na njegovom nadgrobnom spomeniku piše da je bio pjesnik, jer je umjetnik prvenstveno sebe smatrao pjesnikom pod uticajem Vilijama Blejka,

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana