Sve je više glumaca iz Srbije i regiona koji ostvaraju zapažene uloge na inostranom tržištu

GS
Sve je više glumaca iz Srbije i regiona koji ostvaraju zapažene uloge na inostranom tržištu

Bez obzira na veličinu i značenje uloge, naši umetnici ne propuštaju priliku da se pohvale svojim uspehom na stranom tržištu. Malo je onih kojima je pošlo za rukom da u inostranoj industriji ne zaigraju nešto, a da to u slučaju glumaca nije balkanski ili ruski mafijaš, odnosno - u slučaju glumica - ruska prostitutka.

 

Sve je počelo sa možda i najvećim glumcem s ovih prostora, a sigurno najpoznatijim u Holivudu i ostatku sveta. Rade Šerbedžija odglumio je brojne uloge za pamćenje u bivšoj Jugoslaviji te se pojavio u vrlo popularnim serijama "24", "CSI Miami" i "Downton Abbey".

Jedan od najnovijih primera uloga glumaca s ovih prostora u stranim serijama je Predrag Bjelac, glumac koji se pojavio u petoj epizodi treće sezone serije "Killing Eve" kao Grigorij, očuh ubice.

"Bila je velika čast igrati u ovoj planetarno popularnoj, gotovo kultnoj seriji", izjavio je za medije, prenosi Tportal.

Mlađe generacije možda neće prepoznati njegovo ime, ali čak i ako nisu gledali neke od kultnih filmova, kao što su "Kako je propao rokenrol" ili "Kad porastem biću kengur", znaju njegovo lice.

Bjelac je u svetski poznatoj franšizi "Hari Poter" postigao veliki uspeh igrajući Igora Karkarofa. Igrao je i u serijama "Warriors", "The Fury", "Specialisté", "Borgia", "Major Case Squad", "Spackovi v síti casu", "Poste restante", "At zijí rytíri!", "The Good Neighborhood", "The Fixer", "Spooks", "Children of Dune", "The Immortal", "The Fortunate Pilgrim".

Iako se na Netflixu prikazuje već četvrta sezona španske serije "La Casa de Papel", u kojoj se pojavljuje i hrvatski glumac Luka Peroš. Igra Marseja i u seriju je ušao u trećoj sezoni te je izjavio da mu je to ubedljivo najteža uloga s kojom se susreo.

"Nisam mislio da će uloga Marseja imati tako malo teksta, što je izazov jer treba da glumiš bez puno govora", kaže glumac, a inače izbegava izjave za medije.

Već je svima poznato to da se Šibenčanin Goran Višnjić proslavio upravo ulogom u seriji. Pridružio se ekipi "Hitne službe" na kraju 1999. godine, na snimanju šeste sezone, kao doktor Luka Kovač. Vrlo brzo nakon toga postao je glavnim glumcem serije i to je do sada jedno od njegovih najvećih glumačkih ostvarenja.

Među ostalim glumio je u miniseriji "Spartacus" (2004.) reditelja Roberta Dornhelma i producenta Teda Kurdija. Imao je jednu od glavnih uloga u ne preterano dobro prihvaćenoj seriji "Extant" te jednu od glavnih uloga (negativca) u naučnofantastičnoj drami "Timeless", kao i u seriji "Crossing Line"u kojoj je glumio uz Donalda Saderlenda i Elizabet Mičel.

 

Goran Bogdan ostvario je više uloga u stranim serijama. Glumio je u britanskoj "The Last Panthers" pa u odličnoj američkoj seriji "Fargo", kao i u "Morning Changes Everything", "Ransom" i "Neighbors Forever". U poslednje vreme završio je osmu sezonu HBO-ove i Sky-ove serije "Strike Back". Ranije je izjavio da mu je kao glumcu svejedno snima li u Hrvatskoj, Srbiji, Americi ili Engleskoj jer ide tamo gde se nude dobre uloge.

 

Rođen u Srbiji, poslednjih pet godina Miloš Biković, osim u regionu, doživljava popularnost u Rusiji. U filmografiji ima već 13 ruskih filmova. Dobio je glavnu ulogu Sergeja Kirsanova Dvinskog u seriji "Krila imperije" (Krylya Imperii), a među ostalim se pojavio u serijama "Hotel Grand", "Kuhinja" i "Hotel Eleon".

 

Domaća publika pamti beogradskog glumca Stefana Kapičića po ulogama u serijama "Larin izbor", "Stela" i "Zora dubrovačka". Kad je reč o inostarnim serijama, glumio je u više njih, kao što su "The Event", "24", "Love", "Death & Robots", "Better Call Saul", "Counterpart", "Numb3rs" i "The Unit".

 

Radivoje Raša Bukvić izgradio je uspešnu karijeru u Evropi i Holivudu, ali u Srbiji je tek nedavno dobio prvu glavnu ulogu u "Besi". Pre toga imao je više uloga u inostranim serijama kao što su "Braquo", "Cannabis", "Genius" i "La cour des grands".

 

Glumac Nikola Đuričko, koji se prošle godine preselio u Holivud, dobio je ulogu u jednoj od najpopularnijih serija. Kako sam tvrdi, "dobio je srednje važnu ulogu" u četvrtoj sezoni Neflixove serije "Stranger Things". Radnja serije je smeštena u 80-e, u gradić u Indijani, a glavni likovi su deca.

Đuričko je svoju inostranu karijeru počeo da gradi još glavnom ulogom u rediteljskom prvencu Anđeline Džoli "U zemlji krvi i meda", u kojoj je glumio vojnika Darka koji se tokom rata u Bosni zaljubi u muslimanku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana