Sud u Njemačkoj: Tehno je muzika

Srna
Sud u Njemačkoj: Tehno je muzika

BERLIN - Federalni fiskalni sud u Njemačkoj potvrdio je u presudi da je tehno muzika i da za klubove treba da se primjenjuje ista niža stopa PDV-a kao za koncertne dvorane.

Sud je uvažio stavove advokata, uključujući zastupnika berlinskog kluba “Berghajn”, da klubovi ne treba da plaćaju standardni PDV od 19 odsto, pošto koncertne dvorane plaćaju nižu stopu od sedam odsto.

Sud u presudi navodi da “prosječni posjetilac” tehno ili haus kluba dolazi prvenstveno zbog muzike i di-džejeva i da su zato večeri u klubovima slične koncertima, bez obzira na to da li ima ili nema pjevača ili muzičara koji sviraju, prenio je AFP.

Di-džejevi rade mnogo toga više osim što samo puštaju pjesme - oni “izvode svoja sopstvena nova muzička djela koristeći instrumente u širem smislu za kreiranje zvučnih sekvenci koje imaju sopstveni karakter”, navodi sud.

Ova odluka je jedna od rijetkih dobrih vijesti za noćne klubove u Njemačkoj, koji su zatvoreni duže od šest mjeseci zbog epidemije virusa korona.

Naročito je teško pogođen Berlin kao centar noćne zabave sa klubovima poput “Kitketa”, “Sagea” i “Trezora”, koje obično posjećuju hiljade ljudi.

Sve je veća bojazan da ova mjesta neće preživjeti krizu, uprkos pomoći od vlade, skraćenim radnim režimima i pokušajima da se za njih sakupe sredstva. /kraj/ml

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana