Šta se dogodilo s najpopularnijim pjevačicama iz osamdesetih

G.S.
Šta se dogodilo s najpopularnijim pjevačicama iz osamdesetih

Osamdesete godine dvadesetog vijeka su bez sumnje bile jedna od najznačajnijih decenija za istoriju muzike i to posebno za pjevačice.

Talentovane umjetnice tog vremena bile su pravi inovatori i u tom periodu zabilježen je prvi ženski nastup na MTV-iju.

Mnoge od njih su nagrađene prestižnom nagradom Gremi, napravile su neke od najvećih hitova svih vremena. Neke od njih su se povukle iz javnog života, druge pokatkad nastupaju, pa se pitamo - gdje su najveće zvijezde te decenije sada?

Kim Vajld

Poznata je kao "nastarije dijete rokenrola", muzikom je počela da se bavi kada je imala samo 21 godinu. Ona drži rekord kao najcijenjenija britanska solo izvođačica. I brojni drugi umjetnici izvodili su obrade njenih pjesama u različitim verzijama, od popa, roka, dens muzike, pa do metal verzija. Posljednji studijski album "Here Come the Aliens " objavila je 2018. godine, i to je ujedno bio njen 14. album u karijeri.

Belinda Karlajl

Belinda Karlajla je pjevačica koja je stekla svjetsku slavu kao članica ženske rok grupe "The Go-Go's". Ova grupa je jedan od najuspješnijih ženskih bendova svih vremena i prva grupa čiji su članovi pisali svoje pjesme i svirali svoje instrumente. Grupa je prodala više od 7 miliona albuma za samo tri godine, a poslije raspada grupe 1985. Belinda je započela uspješnu solo karijeru hitovimaMad About You", "Heaven Is a Place on Earth", "I Get Weak", "Circle in the Sand", "Leave a Light On", "Summer Rain". Ove pjesme su postigle veliki uspjeh u svijetu. Njena autobiografija "Nezapečaćene usne" je objavljena 2010. i dostigla je mjesto broj 27 na listi najprodavanijih knjiga lista "Njujork tajms", dok je slijedeće godine dobila i zvijezdu na Holivudskom bulevaru slavnih.

Kejt Buš

Pesma "Wuthering Heights" ju je proslavila. Ova engleska kantautorka se smatra jednom od najuspješnijih engleskih pjevačica posljednjih 30 godina. Kao uzor pominju je Bjork, Lili Alen, Kejt Neš. Početkom devedesetih godina ona se povukla iz javnog života, posvetila se porodici, ali s vremena na vrijeme snima pjesme i učestvuje na festivalima širom svijeta.

Glorija Estefan

Kubansko-američka pjevačica i glumica nazvana je kraljicom latino popa. Osvojila je 7 nagrada Gremi. Glorija sa svojim bendom je preživjela saobraćajnu nezgodu 1990. godine i povredu kičme. Srećom, pjevačica je preživjela, oporavila se i nastavila da pjeva i održava koncerte.

Pet Benatar

Ovaj mecosopran je četvorostruki dobitnik Gremija, a svi je znamo po pjesmi "Love Is a Battlefield. Bila je među prvim ženama koja je nastupila na MTV-ju. I dalje se bavi muzikom, svira pjeva i producira na Novom Zelandu, a u slobodno vrijeme bavi se pisanjem.

Debi Hari

Tek u tridesetim, što je za pop standarde prilično kasno, postala je zvijezda, a kao djevojka radila je za BBC u Njujorku, izlazila sa Endijem Vorholom i formirala grupu "Blondi" i svi još uvijek pjevušimo hitove "One Way or Another", "The Tide is High ". I dalje radi, piše, nastupa. "Ne znam koliko ću još dugo moći da radim, ali uživam u tome. To je moj život i ljudi još žele da me vide. Ja sam stvarno imala puno sreće. I čini mi se da sam sve više svijesna toga." Danas živi u Nju Džersiju i ima četiri kućna ljubimca.

Madona

Pesme "Like a Virgin", "Material Girl", Over and Over", "Into the Groove", "Dress You Up", "Papa Don't Preach" su definitivno obilježile osamdesete, a ovu damu ne treba posebno predstavljati - smatra se kraljicom popa, jednom od najuticajnijih žena na svijetu i najuspješnjijom izvođačicom svih vremena. Brojni hitovi, ekscentrični nastupi, provokativni spotovi obilježili su njenu karijeru, koja još uvijek uspješno traje. Danas je u žiži interesovanja zbog plastičnih operacija kojima je deformisala lice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana