Slavni sastav “Ramštajn” najavio novi album “Zeit”: Povratak njemačkih metal titana VIDEO

Branislav Predojević
Slavni sastav “Ramštajn” najavio novi album “Zeit”: Povratak njemačkih metal titana VIDEO

BERLIN - Slavni njemački industrijal metal sastav “Ramštajn” najavio je singlom “Zeit” istoimeno, osmo po redu studijsko izdanje u karijeri, koje izlazi 29. aprila, tačno tri godine nakon multiplatinastog albuma nazvanog imenom benda iz 2019. godine.

Moćna balada “Zeit” stigla je u četvrtak uveče uz svjetsku premijeru pratećeg spota i tokom proteklog vikenda skupila impresivnih pet miliona pregleda uz burne reakcije fanova na kontroverzni video-spot režisera Roberta Gvidseka, pun mrtvih tijela, smrti lično, scena porođaja i odvijanja radnje unazad, sasvim u stilu njemačkih metalaca.

Jedan od globalno najpoznatijih njemačkih bendova svih vremena u sastavu: Til Lindeman (vokal), Pol Landers (gitara), Ričard Kruspe (gitara), Flake (klavijature), Oliver Rajdel (bas) i Kristofer Šnajder (bubnjevi), protekle dvije godine proveo je stvarajući jedanaest novih pjesama koje će se naći na ovom izdanju. Za poseban vizuelni identitet naslovnice zaslužan je kanadski muzičar i fotograf Brajan Adams, koji je članove benda fotografisao na stepenicama istorijske berlinske građevine Trudelturm.

U nedavnom intervjuu za magazin “Gutral World” gitaristi Kruspe i Landers opisali su zvuk novog album kao zabavan.

- Nije previše sterilno, nije previše čisto. Ima puno života i energije u sebi, ali nije sve ljutito. Muzika je više od toga. Za “Ramštajn” je prilično drugačije. Možete čak reći da je zabavno slušati - rekao je Kruspe, dok je Landers dodao da su zvučali više organski nego ikad.

- Svako sa kompjuterom može da pravi muziku kod kuće. Možete dobiti programe za bubnjeve koji zvuče lijepo, a zvuk je vrlo dobar na zvučnim karticama koje imate kod kuće. To je u redu, ali naš cilj je bio da imamo nešto što se nikada ne bi moglo raditi kod kuće, gdje zaista čujete ljude iza instrumenata. Vidjeti vašeg bubnjara kako svira dok radite na pjesmama i vidjeti da su stvarni ljudi uključeni u vaš bend, mislim da je dobro za nas. Puno smo eksperimentisali i osjećam se kao da smo smislili sjajne stvari za koje ranije nisam ni sanjao da mogu biti “Ramštajn” - rekao je Landers.

Prvi singl albuma dostupan je i na posebnom crnom vinilu ili u CD formatu, a pjesma, vođena upečatljivim vokalom Tila Lindemana, progovara o prolaznosti i smrtnosti. Bend je otkrio još dvije verzije singla, od kojih je jedna u neoklasičnom aranžmanu islandskog multiinstrumentaliste Olafura Arnaldasa, dok je druga verzija pjesmu obgrlila elektroritmovima remiks Robota Koha.

Pakovanje

U karijeri dugoj gotovo 30 godina “Ramštajn” je prodao više od 20 miliona albuma širom svijeta uz vrhunske koncertne spektakle održane širom planete.

Novi album će biti objavljen kao standardni CD  u paketu sa knjižicom od 20 stranica, posebno izdanje sa 56 stranica knjižice sa futrolom, i kao dupli 180 g vinil LP sa knjižicom velikog formata od 20 stranica, kao i u uobičajenim digitalnim formatima. Nakon izlaska albuma bend kreće na veliku evropsku i sjevernoameričku turneju u proljeće i ljeto 2022. godine

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana