Slavni muzičar Alis Kuper izdaje autobiografiju: Životna ispovijest kralja horor roka

Branislav Predojević
Slavni muzičar Alis Kuper izdaje autobiografiju: Životna ispovijest kralja horor roka

BANjALUKA - Legendarni pionir horor roka Alis Kuper početkom sljedeće godine izdaje prvu zvaničnu autobiografiju u karijeri pod nazivom “Alis Kuper 75”.

Pomenuta knjiga bavi se životom i karijerom američkog muzičara od tinejdžerskog garažnog rokera iz Detroita do međunarodne zvijezde i slavne ličnosti. Napisana uz pomoć veterana rok novinarstva Garija Grafa, ova autobiografija rastavlja svoju priču na 75 postignuća u karijeri, događaja i partnerstava da bi Kuper dovršio ličnu retrospektivu bez presedana.

Kuper se u više od pet decenija etablirao kao jedan od najhrabrijih rok izvođača, sa divljim pozorišnim predstavama koje uključuju bičeve, giljotine, žive pitone, vješala i puno krvi. Nadaleko smatran kumom šok i horor roka Kuper je primljen u “Kuću slavnih rokenrola” 2011. godine uz više od 20 miliona prodatih albuma u karijeri.

Njegovo djetinjstvo, rani garažni bendovi, osnivanje benda “Alis Kuper”, solo karijera, 28 studijskih albuma, izbor njegovih najvećih singlova su ispitani u knjizi, kao i saradnja sa umjetnicima kao što su gitarista Sleš, Dejv Grol iz benda “Fu fajters”, Vejnom Kramerom iz kultnih MC5 i glumcem Džonijem Depom.

U saopštenju izdavača navedeno je da je svaka stranica ilustrovana zadivljujućim koncertnim i iskrenim fotografijama van scene, kao i posterima za nastupe, omotima za vinilne ploče, papirima za ulaznice, reklamama za period i još mnogo toga. Bonus materijal uključuje specijalnu torbicu, vremensku liniju na preklopu, dva postera za izvlačenje.

Kuper je posljednji album “Detroit Stories” izdao prošle godine, a iduće godine biće na turneji kao podrška sastavima “Motli Kru i “Def Lepard”, počevši sa kratkim nizom nastupa u SAD, a zatim nastavivši u Latinskoj Americi. Knjiga bi trebalo da bude objavljena 31. januara, neposredno uoči Kuperovog 75. rođendana 4. februara.

Prednarudžbe za knjigu su već u toku.

Jubilej

Poznati muzičar ove je godine proslavio pola vijeka od izlaska albuma “School's Out”, petog studijskog album benda “Alis Kuper”. Riječ je o ploči koja je po izlasku postala jedan od najslavnijih studijskih albuma u karijeri kralja horor i šok roka, uglavnom zbog ogromnog uspjeha njegove naslovne pjesme, koja je bila na vrhu top-lista, kako u SAD tako i u Velikoj Britaniji. U vremenu izlaska postala jedna od tinejdžerskih himni sedamdesetih godina, lansiravši karijeru benda u zvjezdane visine, a njihovog lidera Kupera (pravo ime Vinsent Furnije) pretvorila u superstara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana