Slavni “Bitlsi” bili na korak od snimanja filma “Gospodar prstenova”: Makartni kao Frodo, Lenon kao Golum

Priredio: Branislav Predojević
Slavni “Bitlsi” bili na korak od snimanja filma “Gospodar prstenova”: Makartni kao Frodo, Lenon kao Golum

LONDON - Ljubitelji klasika epske fantastike “Gospodar prstenova” sa nestrpljenjem očekuju televizijsku seriju koja će se na ekranima pojaviti u septembru ove godine, ali ovih dana saznalo se da su čak i legendarni “Bitlsi” planirali adaptaciju romana Dž. R. R. Tolkina.

Portal “Vintidž njuz” objavio je detalje o propaloj adaptaciji Tolkinovog romana i to onoj u kojoj su glavne uloge dodijeljene članovima grupe “Bitlsi”, a koju je trebalo da režira veliki Stenli Kjubrik. Ova do sada nepoznata činjenica pojavila se kao dio razgovora između Pitera Džeksona i Pola Makartnija, dok je Džekson radio na promociji trodjelnoog dokumentarca “Get Back (2021), koji je urađen od 50 sati snimaka iz dokumentarnog filma “Let It Be” iz 1970. godine, koji se fokusirao na kultni bend.

Za Džeksona, obožavatelja “Bitlsa” od djetinjstva, ovaj dokumentarac je bio njegovo životno dostignuće. To mu je takođe dalo priliku da sazna odgovor na pitanje da li je tačno da je nekada postojala mogućnost da “Bitlsi” snime adaptaciju Tolkinove trilogije. Makartni je potvrdio da je to istina.

Kada se pojavila ideja da učestvuju u adaptaciji Tolkinovog najpoznatijeg romana, članovi grupe su već glumili u dva filma “Hard Days Night” i “Help”. Oba filma su nastala pod okriljem kuće “Junajted artists”, a producent je bio Denis Odel. Upravo ovaj producent je 1968. godine došao na ideju da adaptira “Gospodara prstenova”, a plan je bio da se film snimi kao mjuzikl. Nakon dva prethodna filma, ugovor je podrazumijevao i treći, tako da je projekat dobio zeleno svjetlo, a “Bitlsi” su već u studiju počeli da razrađuju koncept.

Razmatrajući dijelove koje će pretočiti u muziku članovi benda su međusobno podijelili uloge. Pol Makartni bi bio Frodo, dok bi Ringo Star preuzeo ulogu njegovog stalnog pratioca Semvajza Gemdžija. Ljubitelji romana znaju da su tu četiri glavna hobita, ali umjesto da Džordž Harison i Džon Lenon preuzmu uloge Merija i Pipina, oni se opredjeljuju za drugačiju podjelu. Harison je trebalo da bude Gandalf, a Lenon - Golum. Iako u razgovoru dva velikana Džeksona i Makartnija, bivši član “Bitlsa” nije mogao tačno da se sjeti ove podjele, on je rekao da vjeruje da je zaista bilo tako. Džekson je rekao da su mu osjećanja pomiješana kada razmišlja o ovom napuštenom projektu.

- Šta bi “Bitlsi” uradili sa albumom sa muzikom iz filma “Gospodar prstenova”? To bi bilo 14 ili 15 pjesama koje bi bile teške za slušanje samostalno, bez filma. Volio bih da čujem taj album. Sa druge strane, drago mi je da sam ja imao priliku da snimim ove filmove - rekao je Džekson.

I dok su svi “Bitlsi” bili strastveni obožavaoci romana, Lenon je bio pokretačka snaga filma, a za njega je bio samo jedan režiser dostojan ovog zadatka - Stenli Kjubrik. U tom trenutku Kjubrik je iza sebe imao “Spartaka” (1960), “Lolitu” (1962) i “Dr Strejndžlava” (1964) godine. Navodno je Kjubrik bio zainteresovan, ali je bio skeptičan da može da prenese bogat i širok opseg knjige u jedan film. Kada je Kjubrik odbio da učestvuje na filmu, “Bitlsi” su počeli da gube interesovanje za projekat.

Tolkin je 1968. godine još držao prava na knjige i nije ih ustupao “Junajted artistu” na korišćenje. Očigledno je smatrao da “Bitlsi” nisu pravi izbor za interpretaciju njegovog romana.

Adaptacije

Osim Džeksonove adaptacija “Gospodara prstenova”, rađeno je još nekoliko različitih adaptacija Tolkinovog epa.

Jedna od njih bio je animirani film “Gospodar prstenova, prvi dio”,  iz 1978. godine koju je napravio animator Ralf Bakši. Planiran je film u dva dijela, ali drugi nikad nije snimljen. Druga adaptacija “Povratak kralja” iz 1980. bila je animirani televizijski film studija “Rankin-Basa”, koji je uradio i animiranu verziju “Hobita” iz 1977. Napravljeno je i nekoliko pozorišnih adaptacija poput predstava “Družina prstena” (2001.), “Dvije kule” (2002.) i “Povratak kralja” (2003.) u Sinsinatiju, dok je mjuzikl “Gospodar prstenova” premijerno izveden u Torontu 2006. Takođe, kanal Bi-Bi-Si je u dva navrata snimio radio-dramu “Gospodar prstenova”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana