Slavni album “The Number Of The Beast” slavi 40. rođendan: Remek-djelo hevi metala

Branislav Predojević
Slavni album “The Number Of The Beast” slavi 40. rođendan: Remek-djelo hevi metala

LONDON - Jedno od ključnih izdanja u istoriji hevi metala, slavni “The Number Of The Beast”, treći studijski album legendarnog benda “Iron Maiden”, izašao je prije tačno 40 godina.

Originalno objavljen 22. marta 1982. godine bio je prvi album grupe na kojem je vokal bio novi pjevač Brus Dikinson i doživio je kritičarski i komercijalni uspjeh te postao prvi album benda na vrhovima top lista u Velikoj Britaniji, potvrdivši proboj novog talasa britanskog hevi metala na tržište u SAD i ostatka svijeta. 

Uz pomoć singla “Run To The Hills” te uspjeha hita “The Number Of The Beast”, album se pretvorio u svjetski bestseler sa 20 miliona prodatih primjeraka.

Brojne optužbe hrišćanskih udruženja u SAD za promovisanje satanizma u naslovnoj pjesmi, samo su obezbijedile bendu dodatnu promociju, pretvarajući ih u ikone žanra, srećom potvrđene kroz kvalitet albuma koji se smatra jednim od vrhunaca u karijeri britanskih metalaca.

Nastao iz želje lidera grupe i basiste Stiva Harisa da eksperimentiše sa kompleksnijim u odnosu na klasičnu hevi metal tematiku, on je uz autorski doprinos gitariste Adrijana Smita, bubnjara Klajva Bura i Dikinsona, te majstorski rad producenta Martina Birča pretvoren u remek-djelo. 

Ipak, na samom početku ništa nije mirisalo na uspjeh, jer je nakon odlaska, tj. izbacivanja pjevača Pola di Ana, dolazak novog vokala već poznatog po radu u bendu “Samson”, bio rizik za grupu pritisnutu obavezama prema diskografskoj kući nakon izlaska dva hvaljena albuma  “Iron Maiden” (1980) i “Killers” (1981), ali bez većeg komercijalnog odjeka.

Za razliku od prethodnika, koji je predvodio bend agresivnim, vokalnim stilom skromnih dometa, Dikinson je pjevanju pristupio sa bombastičnijim, pozorišnim stilom i naglašenim žarom, savršenim za epsku muziku, koju je bend stvarao u tom momentu.

Autor pjesme Stiv Haris napisao je “The Number Of The Beast” inspirisan košmarom nakon gledanja filma “Omen 2”, ali je priznao da je Birč bio opsjednut njenim snimanjem.

- Zvuči kao mit, ali je u stvari istina, producent Birč je bio umiješan u saobraćajnu nesreću u kojoj je račun za štetu iznosio 666 funti. Mislim da je “The Number Of The Beast” samo jedna pjesma koju smo radili, ali ne znam, možda ima nešto u tome - naveo je Haris. 

Dikinson je potvrdio njegovu izjavu navodeći naglašen uticaj koji je Birč imao na ovu numeru i njegovo vokalno uklapanje u novu grupu.

- Martin je meni bio guru, a i svima u grupi. Iako je znao pretjerivati u ponavljanju vokala tokom rada naslovne pjesme kako bi dobio savršenstvo, do te mjere da su ponekad komadi namještaja letjeli po studiju, na kraju kada sam čuo rezultat znao sam da je bio u pravu - rekao je Dikinson.

Iza te posvećenosti stajala je vizija lidera Stiva Harisa koji je shvatio da se do uspjeha neće stići drogiranjem, pićem i skandalima. Uz pomoć menadžera Roda Smalvuda očistio je redove i doveo novog saradnika, a pojačana ekipa njegovu viziju pretvorila je u dominaciju žanrom.

Definišući njihov zvuk kroz osam pjesama i 40 minuta ubitačne muzike, treći album benda stigao je u savršeno vrijeme, kada je hevi metal postao popularan kao žanr i kada su mu bili potrebni novi nosioci standarda za širenje širom planete. Jednostavno rečeno, taj album je jedna od glavnih hevi metal ploča iz godina formiranja žanra u svakom pogledu, od epskog omota preko vrhunskih numera i produkcije do dobrih kritika.

Omot

Kao i sve omote albuma “Iron Maidena” tokom 80-ih i ranih 90-ih naslikao je Derek Rigs. Omot je originalno kreiran za pjesmu “Purgatory”, ali menadžer Rod Smalvud ocijenio da je predobar za jednu numeru i odlučio ga je sačuvati za album. Omot je inspirisan starim stripom o Doktoru Strejndžu, dok su slike pakla preuzete iz srednjovjekovne, evropske, hrišćanske umjetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana