Serija “Vještac” na “Netfliks” stiže krajem godine

Milanka Mitrić
Serija “Vještac” na “Netfliks” stiže krajem godine

“Neznanac nije izgledao staro, ali kosa mu je bila gotovo sasvim bijela. Ispod plašta je nosio izlizani kožni prsluk, ušniran pod vratom i na ramenima. Kada je svukao plašt, svi primijetiše da za pojasom na leđima nosi mač. Nije u tome bilo ničeg čudnog, u Vizimi su gotovo svi hodali s oružjem, ali niko mač nije nosio na leđima, kao luk ili tobolac. “

Ovako u priči “Vještac”, koja je dio knjige “Posljednja želja”, poljskog autora Andžeja Sapkovskog, glasi samo jedan od prikaza jednog velikog lika i jednog fantastičnog svijeta, od ranije skrojenog iz kratkih priča i romana. Kroz nekoliko narednih romana, Sapkovski je stvorio ono što je jednim imenom nazvano “Saga o vješcu”.

Saga je adaptirana u igrice, stripove, filmove i pokušaje televizijskih serija. Najnovija adaptacija, prva prava, rekli bi mnogi, otišla je u ruke “Netfliksa”.  Tvorac serije je Loren Šmit-Hisrik. Za režiju su zaduženi Alik Saharov, Aleks Garsija-Lopez i Šarlot Brendstrom.

Serija je najavljena riječima, uvodom u to kako su najgora čudovišta ona koja stvorimo sami, ali i prikazom kostima i izgleda glavnih likova.

Već ranije najavljeni Henri Kavil, glumiće Geralta od Rivije, a nedavno su objavljene i prve fotografije ove serije, koja će biti prikazana krajem godine.

Ako je suditi po fotografijama, ljubitelji serijala, ali i video-igrica koje su već nekoliko godina popularne, obožavaoci serijala su zadovoljni prvim najavama, i imaju visoka očekivanja.

Snimanje serije je završeno u maju, a “Netfliks” je još prošle godine izbacio kratku najavu za trejler, pokazavši obožavaocima prvi pogled na Kavila u liku Geralta, s njegovim zaštitnim znakom u obliku srebrne kose koju svi znaju po liku iz video-igara.

Prva video-igra “Vještac”, objavljena je 2007. godine, druga “Vještac: Ubice kraljeva” (2011) i treća “Vještac: Divlji lov” (2015).

- Geralt iz Rivije, usamljeni lovac na čudovišta, bori se da pronađe svoje mjesto u svijetu u kojem se ljudi često pokazuju gorim od zvijeri. Onda kada ga sudbina odvede do moćne čarobnice i mlade princeze s opasnom tajnom, njih troje moraju da nauče zajedno da se snađu na sve nestabilnijem kontinentu - navodi se u scenariju.

Što se čitave priče o Vješcu tiče, prva zbirka kratkih priča “Mač sudbine”, objavljena je 1992. godine, a “Posljednja želja” 1993. godine (sa radnjom koja prethodi “Maču sudbine” i već ranije objavljivanim pričama). Romani koji čine “Sagu o vješcu” su: “Krv vilenjaka” (1994), “Vrijeme prezira” (1995), “Vatreno krštenje” (1996), “Lastavičja kula” (1997),  “Gospa od jezera” (1999) i “Vrijeme oluja” (2013).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana