Serija o grupi “Sex Pistols” premijerno se prikazuje od 31. maja: Priča o bendu koji je uzdrmao svijet

Branislav Predojević
Serija o grupi “Sex Pistols” premijerno se prikazuje od 31. maja: Priča o bendu koji je uzdrmao svijet

LONDON - Televizijska serija “Pistol”, o legendarnim herojima pank roka, sastavu “Sex Pistols”, premijerno se prikazuje u SAD na servisu “Hulu” od 31. maja.

Ova informacija zvanično je potvrđena na “Instagram” nalogu kanala FDž, a serija će takođe biti dostupna na “Dizniju +”, u Velikoj Britaniji, Irskoj, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu i Singapuru. Projekat pod nazivom “Pistol” producirao je pomenuti kanal FDž, scenario je pisao Krejg Rasel, a režirao ga je slavni oskarovac Deni Bojl (“Milioner iz blata”, “28 dana”, “Trejnspoting”…), koji je rekao da je ovo njegov dug bendu i sopstvenoj mladosti.

- “Pistolsi” su bili okidač koji je promijenio društvo. Davali su osjećaj bezvremenosti. Činilo se da više ništa nije isto. Ono što je bilo drugačije u vezi s “Pistolsima” je to što su rekli da s njima možete raditi šta god želite. To je prava kontrakultura. Dali su osjećaj bezvremenosti - kazao je Bojl.

Zasnovana na memoarima gitariste Stiva Džonsa iz 2017. godine “Lonley Boy: Tales from a Sex Pistols”, serija koju je Džons i koproducirao dokumentuje turbulentan uspon benda, koji je u par godina evoluirao od lokalne londonske grupe do statusa najuticajnije globalne pank ikone.

- Ovo je priča o grupi bučnih klinaca iz radničke klase bez budućnosti, koji su uzdrmali dosadni, korumpirani establišment do srži, prijetili da će srušiti vladu i promijeniti muziku i kulturu zauvijek - piše u najavi kanala FDž .

Talentovani Tobi Valas glumi Džonsa, Anson Bon glumi pjevača Džonija Rotena (rođ. Lajdon), Kristijan Les glumi prvog basistu grupe Glena Matloka, a Luis Partridž tumači drugog basistu, zloglasnog Sida Višousa, Džejkob Slejter tumači bubnjara Pola Kuka, glumica Sidni Čendler nalazi se u roli liderke sastava “The Pretenders” Krisi Hajnd, Ema Eplton je Nensi Spundžen, dok Tomas Brodi-Sangster glumi kontroverznog menadžera benda Malkolma Meklarena.

Serija ukupno ima šest epizoda i pratiće priču grupe od okupljanja u butiku “Sex” u vlasništvu Malkolma Meklarena i Vivijen Vestvud, preko brojnih skandala i proboja u Britaniji,  do izlaska hvaljenog albuma “Never Mind The Bollocks, Here's The Sex Pistols” (1977)  i burne turneje u Americi 1978. godine, okončane raspadom benda i smrću Sida Višousa.

Tužba

Frontmen Lajdon nedavno je izgubio sudski spor u kojem je tvrdio da nije konsultovan o sadržaju serije i da Džons, Kuk i Matlok ne smiju koristiti muziku grupe u seriji. Ipak, sud je presudio da su preostali preživjeli članovi benda ostali u okviru svojih prava na osnovu demokratskog sistema glasanja grupe.

- Nemamo o čemu da se raspravljamo. Ako žele da unište legendu “Seks Pistolsa”, čini se da će upravo to i uraditi - rekao je pjevač, poznat po dugom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana