Serija “Hotel Balkan” inspirisana dijelom istorije Banjaluke: Dašak prošlosti u savremenom dobu

G.S.
Serija “Hotel Balkan” inspirisana dijelom istorije Banjaluke: Dašak prošlosti u savremenom dobu

Prije čitavog jednog vijeka u Banjaluci je uzdignuto zdanje u kojem je postojao Hotel “Balkan” u vlasništvu Srpske crkvene opštine. Svojim izgledom i fasadama obilježio je prostor Gospodske ulice i Carskog druma.

Od 1930. godine, kada je zajedno sa zgradom Bogoslovije i kućom apotekara Roberta Bramera srušen radi izgradnje Banske palate, ovaj hotel je do danas živio kroz stare fotografije i razglednice, podsjećanja na istoriju Vrbaske banovine i zapise hroničara.

Sada, na nešto drugačiji način, “Hotel Balkan” ponovo će otvoriti svoja vrata i to zahvaljujući filmskim znalcima koje okuplja “Bosonoga produkcija” iz Banjaluke, odlučnim da kroz serijsko ostvarenje “Hotel Balkan” dašak prošlosti presele u savremeno doba.

- Kroz priču o vlasnicima hotela “Balkan”, njihovim porodičnim odnosima, generacijskom jazu, borbi za nasljedstvo, grijesima i tajnama koji ih okružuju, donosimo i djelić istorije Banjaluke, jer je to staro hotelsko zdanje, na neki način, poslužilo kao inspiracija. Uz to, za potrebe snimanja ove serije radili smo istorijska istraživanja i u više navrata koristili podatke do kojih smo došli te sva ta znanja nastojali da uklopimo u za nas jednu potpuno novu, ali samo naizgled laku formu - naveo je reditelj druge ekipe serije Saša Hajduković.

U fokusu radnje je porodični biznis ugledne banjalučke porodice Kuruzović, kako se prezivao upravnik jedne gostionice iz istog perioda, koja je takođe bila vlasništvo Srpske crkvene opštine.

Ipak, većina onoga što će gledaoci moći da vide u ovoj telenoveli, serijskom projektu “Telekoma Srbija”, koji je sniman u filmskom studiju “Bosonoge produkcije” u Blaškom, nadomak Banjaluke, smješteno je u sadašnjost.

- Sa željom da nastavimo tradiciju da u vaše domove donosimo vrhunski serijski i televizijski sadržaj, “Telekom Srbija” s ponosom najavljuje skoro emitovanje prve epizode telenovele “Hotela Balkan”, za koju vjerujem da će jednako biti dopadljiva i publici i kritici - najavio je koordinator “Telekom Srbija grupe za internet i multimediju” Vladimir Lučić.

Emitovanje serije “Hotel Balkan”, koju režira Saša Karanović, počeće ove jeseni na Superstar TV-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana