“Sendmen” put u mračni i magični svijet snova

Milanka Mitrić
“Sendmen” put u mračni i magični svijet snova

Los Gatos - Snoliki, mračni i magični svijet božanstva i gospodara Sna (Morfeja), likovi koje susreće, s kojima se prepliće, priča o vječnosti, o traganju, o promjenama, malim i velikim urušavanjima Kosmosa i njegovih posjetilaca - sve to je stalo u divnu priču Nila Gejmena.

Stripovi nastali baš po kreaciji mašte Nila Gejmena, te ilustratora i crtača Sema Kita, Majka Dringberga, Marka Hempela i drugih,  prije nekoliko decenija započeli su nešto novo, zanimljivo i magično u stripovskom svijetu.

Tri decenije nakon objavljivanja prvog broja, za sve obožavaoce stigla je vijest da je, nakon raznih nagađanja, u pripremi televizijska adaptacija Sendmena.

Naime, “Netfliks” planira da od stripovskog serijala, baziranog na fantaziji i hororu, napravi seriju. U saradnji sa “Varnep Brosom”, serija koja tek treba da počne da se stvara, biće jedna od najskupljih serija napravljenih po “Di-Si” stripovima.

Prvi dio “Sendmena” nazvan “Preludijumi i nokturna” objavljena je 1989. godine.

Radnja prati Morfeja, ovaploćenje Sna, koji biva zarobljen sedamdeset godina. Tokom svog zatočeništva, on traga za izgubljenim objektima svoje moći i traži svoje mjesto u svemiru i pokušava da ponovo sagradi svoje snoliko kraljevstvo.

Alan Hajnberg će biti zadužen za adaptaciju ovog serijala, a Nil Gejmen i Dejvid Gojer će biti izvršni producenti.

“Vertigo”, kao dio “Di-Sija” objavljivao je serijal između 1989. i 1996. godine, sa nekoliko izdanja objavljivanih između 2009, 2013. i 2015. godine. Originalna serija je imala ukupno 75 epizoda.

Tokom decenija u kojima je strip objavljivan, bilo je više pokušaja i planiranih adaptacija. Jedna od najnovijih je bila ona koja je planirana 2013. godine, i u kojoj je trebalo da glumi Džozef Gordon-Levit.

Ono što bi serijska adaptacija mogla da donese je prozor u drugačiji svijet poznatih stripovskih likova. Među njima su Sudbina, Smrt, Smak, Strast, Sunovrat, Sumanutost i drugi.

Originalni brojevi su: “Preludijumi i nokturna”, “Lutkina kuća”, “Zemlja snova”, “Sezona sumaglica”, “Igram se tebe”, “Skaske i razmišljanja”, “Kratki životi”, “Kraj svjetova”, “Dobrostive gospe” i “Bdijenje”.

Što se dijelova mimo prvog serijala tiče, postoji ih nekoliko, a jedan od najnovijih je “Sendmen: Uvertira”, čija radnja je smještena u period prije radnje prvog serijala.

“Dobra znamenja” i “lucifer”

 

Djelo koje je Gejmen napisao sa Terijem Prečetom, “Dobra znamenja”, ove godine je pretvoreno u istoimenu seriju. Adaptaciju je objavio “Amazon prajm”, a sastoji se iz osam epizoda. Takođe, serija koja je bazirana na liku Lucifera koji je jedan od likova iz Sendmena, ove godine je preuzeta od strane “Netfliksa”, nakon što je prošle godine otkazana na “Foksu”. Iako dijele izvorni materijal za građenje lika i priče, serija je samo ovlaš dotakla originalne stripove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana