Sastav “Guns N` Roses” najavio luksuzno reizdanje albuma “Use Your Illusion”: Proslava 30. rođendana hard-rok klasika

Branislav Predojević
Sastav “Guns N` Roses” najavio luksuzno reizdanje albuma “Use Your Illusion”: Proslava 30. rođendana hard-rok klasika

Slavni hard rok sastav “Guns N` Roses” najavio je povodom 30. godišnjice albuma “Use Your Illusion”, izdavanje luksuznog boks-seta sa gomilom specijalnih dodataka.

Gitarista Sleš tokom intervjua za portal “Bif bam pop” rekao je da bi ovaj zakasnjeli boks-set trebalo da stigne narednog ljeta

- Trebalo je da izađe ove godine povodom 30 godina od izlaska originalnog albuma, ali je sve odgođeno zbog pandemije, ali definitivno izlazi, narednog ljeta. Ima gomila kul živih stvari na njemu, nekoliko koncerata i gomila neobjavljenih numera. Svirka u “Ricu” iz ranih devedesetih i emisija koju smo radili u Las Vegasu 1989. godine. I to je zapravo nastup na kojem sam upoznao svoju bivšu suprugu - rekao je Sleš.

U pitanju je nastup od 16. maja 1991. u klubu “Ric”, treća i posljednja tajna svirka za zagrijavanje prije nego što su “Guns N` Roses”, krenuli na svoju megaturneju “Use Your Illusion”. Upravo na ovom tajnom koncertu Eksl Rouz je slomio stopalo, nakon što je slavno skočio sa zvučnika, dok je izvodio “You Could Be Mine”, za koji je bend snimao muzički spot.

Objavljeni u tandemu 17. septembra 1991. godine albumi “Use Your Illusion 1&2” debitovali su na drugom i prvom mjestu na “Bilbord” listi 200 albuma, respektivno i prodali su zajedno 14 miliona primjeraka samo u Sjedinjenim Državama, dok je na svjetskom nivou album premašio tiraž od 25 miliona primjeraka.

Dvostruki album imao je ukupno 30 numera podijeljenih između dva diska. Sastav je na ovom izdanju proširio svoj zvuk uz brojne eksperimente, udaljavajući se od svojih hard-rok i pank korijena i ne ustručavajući se da se oproba u vodama fank metal (“Lokomotiva”), oštrih političkih komentara (“Civil War”) preko epskih balada (“Novembar Rain” i “Don't Cry”) i varijacija na bluz “Dust n' Bones” i “Double Talkin Jive”, do obrada svojih heroja “Live and Let Die” Pola Mekartnija i “Knockin On Heaven's Door” slavnog Boba Dilana. Sastavu se priključio klavijaturista Dizi Rid, dok je bubnjar Met Sorum zamijenio Stivena Adlera. Producent je bio Majk Klink , dok je miks obavio Bil Prajs uz vrlo pozitivan stav kritike, koja je album uglavnom hvalila. Bend je nakon izlaska krenuo na spektakularnu turneju, koja je trajala dvije godine uz 194 koncerta odsvirana u 27 zemalja svijeta uz brojne skandale i incidente, odlazak gitariste Izija Stradlina te teško narušene odnose između ostatka članova grupe, što će uskoro dovesti do raspada matične postave grupe.

Prvo reizdanje

Sastav “Guns N` Roses” ranije je obilježio svoj legendarni debi “Appetite for Destruction”, sa ogromnim boks-setom povodom 30. godišnjice koji je uključivao niz B-strana, demo snimaka i studijskih snimaka. Ukupno 73 numere, od kojih 49 nikada nije objavljeno, raspoređene su na četiri CD-a. Ovo uključuje jedan disk sa B stranama i EP-ovima i dva diska sa 25 pjesama sa njihovih čuvenih sesija iz 1986. u Los Anđelesu uz dvije posebne pjesme (“Shadov of Your Love” i akustičnu verziju “Move to the City”, sa druge sesije sa producentom Majkom Klinkom).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana