Prvu hevi metal stvar odsvirali su Bitlsi: Lenon i Makartni su bar tako mislili VIDEO

G.S.
Prvu hevi metal stvar odsvirali su Bitlsi: Lenon i Makartni su bar tako mislili VIDEO

Bitlsi su bili istinski pioniri u svakom smislu te riječi, a njihov pop zvuk bio je samo jedan dio njihove slave. Bend koji je pomogao svijetu da uđe u čarobno carstvo zabavne muzike, obuhvatajući svijt vrištećih tinejdžera koji je sa sobom donio, uspešno je uspio da zauvijek promjeni kulturu.

Međutim, jedan žanr muzike s kojim definitivno nisu povezani je - hevi metal.

Ili ipak nije tako?

Fanovi će možda ukazati na pjesmu “Helter Skelter”, kao vezu između liverpulske četvorke i gromoglasnog žanra koji je zaživio sedamdesetih i osamdesetih.Što ima nekog smisla, prenosi Headliner.

Međutim, vođa benda Džon Lenon svojevremeno je još jednu svoju pjesmu označio kao “prvu hevi metal ploču”. Gledajući unazad, možda je čak i imao pravo.

Naime, Bitlsi i hevi metal djeluju kao ulje i voda. Budući da su njihove istančane autorske melodije i pažljivo birane harmonije hiljadama kilometara daleko od industrijskog svijeta hevi metala, to je tema koja je bila izuteno zanilmljiva krajem šezdesetih.

Žanr je počeo da raste kao entitet kada su se umjetnici zapravo pobunili protiv bendova poput Bitlsia i njihovih “kulturnih” izvedbi, umjesto da pokušavaju da slijede njihov primjer, od njihovih odijela do spin-of rok zvuka.

“Helter Skelter” često se doživljava kao “hevi metal” pjesma Bitlsa i dramatično se razlikuje od većine njihovog dotadašnjeg rada - zato su svi nepovjerljivo vrtjeli glavama poslije njenog objavljivanja 1968. godine, dok je Makartni pokušao da napravi pjesmu sa tako “prljavim” zvukom, da bi i The Who pocrvenili.

Međutim, Lenon je rekao da je pjesma Bitlsa nastala tri godine prije tog izdanja, dakle još 1965. godine, zapravo bila “prva hevi metal ploča”.

Pjesma na koju je Lenon mislio bila je “Ticket To Ride”, numera koji zvuči nevjerovatno pitomo u poređenju s onim što se danas očekuje od hevi metal muzike.

Međutim, žanr nije ni postojao te 1965. godine, a blagi tračak istine postoji u Lenovoj tvrdnji, pogotovo kada se analizora ova pjesma. Naime, postoje elementi pjesme, pri njenom završetku, kada se iz pop pjesmice pretvara u haotično ludilo.

Možda se to sada čini kao “ništa”, ali ovo je jednostavno bilo bez presedana pruje 55 godina.

“To je teška pjesma, a i bubnjevi su teški. Zbog toga mi se sviđa”, izjavio je Lenon 1970. godine, što je ponovio još jednom deceniju kasnije Plaxboxevom novinaru Dejvidu Šefuu 1980. godine:

I Makartni je kasnije opisao “Ticket To Ride” kao “radikalan” potez:

“Mislim da je zanimljiva ta luda završnica umjesto da se sve završava kao do tada. Promjenili smo tempo. Uzeli smo jedan od stihova, My BabY Don't Care', ali u potpunosti smo izmjenili melodiju. Skoro smo izmisilili ideju o novom bitu na kraju pjesme. U to je vrujeme bilo je to prilično radikalno.” rekao je Pol 1994. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana