Prvi šumski festival “Kantarion” održan na Zelenkovcu: Neobična muzička priča u srcu prirode

Agencije
Prvi šumski festival “Kantarion” održan na Zelenkovcu: Neobična muzička priča u srcu prirode

Prvi šumski festival kantautora “Kantarion” proteklog vikenda održan je na izletištu Zelenkovac kod Mrkonjić Grada.

“Kantarion” je festival na kojem su nastupili izvođači iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH.

Predsjednik Ekološkog pokreta “Zelenkovac” Borislav Janković kazao je da je ovo nova manifestacija, koja je ponudila dva dana nezaboravnog druženja uz kvalitetne autore.

- U novembru nemamo dešavanja pa smo došli na ideju da osmislimo neobičnu priču. Svirke su u galeriji, gdje je atmosfera intimnija i drugačija je konekcija sa izvođačima nego na otvorenom - naveo je Janković.

On je dodao da smatra da su svi posjetioci zadovoljni i da su uživali u prelijepom prirodnom ambijentu te da se nada da će ideja opstati i da će festival biti nastavljen.

- Ime festivala je igra riječi, jer asocira na kantautore, ali i biljku kantarion, koja je veoma ljekovita i za koju se kaže da “cvjeta tokom ljeta i da skuplja sunčeve zrake da bi ih ljudima dala za vrijeme tamnih mjeseci” - naznačili su ranije organizatori.

 U okviru festivala održana je i radionica sa temom upotrebe kantariona u ishrani i zdravlju, koju su organizovati članovi “Eko-zone Zelenkovac”.

Aleksa Janković iz Banjaluke ispričao je da mu je ovo prvi nastup ovakve vrste i da je ovo znak da ljudi pronalaze svoj način da budu kreativni.

- Bavim se pisanjem poezije i malo muzikom, samouk sam. Naučio sam da sviram na instrumentu i počeo da uklapam svoju poeziju u muziku. Sviram džez, bluz, ima svega, a moj zvuk je malo tvrđi i jači - kazao je Janković.

Marko Babović, koji je na Zelenkovac stigao iz Novog Sada, izrazio je oduševljenost prirodom i organizacijom festivala.

- Atmosfera je fenomenalna, priroda prelijepa, kantautori dobri. Predstavio sam neke svoje pesme, moj repertoar je alternativniji rok. Muzika mi je hobi i uživam u njoj - objasnio je Babović.

Kantautori koji su činili prvi “Kantarion” su: Luka Gluvić (Grosuplje), ŠećeЯ (Varaždin), Lučka Uprava (Sarajevo), Gracin (Split), Stana (Banjaluka) i Marko Babović (Loznica).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana