Prvi album slavnog Dine Dvornika dobio luksuzno vinilno reizdanje

Branislav Predojević
Prvi album slavnog Dine Dvornika dobio luksuzno vinilno reizdanje

SPLIT - Čuveni splitski muzičar Dino Dvornik davne 1989. godine eksplodirao je na domaćoj muzičkoj sceni albumom prvencem “Dino Dvornik”, koji je nakon 34 godine napokon dobio luksuzno vinilno reizdanje.

Pjesme s prvog albuma  prerano preminulog kralja fank muzike na ovim prostorima postale su veliki hitovi (“Zašto praviš slona od mene”, “Ti si mi u mislima”, “Tebi pripadam”, “Ljubav se zove imenom tvojim”), a do danas stekle su i status evergrina unikatnim ritmom, energičnim izvođenjem i muzičko-producentskom svježinom.

Multitalentovani Dino radio je muziku, aranžmane, produkciju, svirao klavijature i udaraljke, dok su tekstove napisali Goran Kralj i Zlatan Stipišić Džiboni. Album je postao bestseler kod publike i prodaja mu je stigla do 750.000 prodatih primjeraka. Ovakvim raspletom događaja ostvarila mu se želja iz mladosti i uspio je učiniti popularnom fank muziku na prostoru bivše Jugoslavije, što je započeo sa svojim bratom Deanom i bendom “Kineski zid”.

Novo izdanje prati i luksuzna knjižica sa fotografijama Matea Biljaka i tekstovima supruge, pokojnog muzičara, Danijele i njegovih prijatelja i saradnika poput Alke Vuice, Džibonija, Josipe Lisac i Nene Belana.

- Dino će uvijek biti prisutan kroz svoju muziku i to je bila njegova životna misija, ostaviti trag i biti drugačiji od drugih i o kojem će se pričati i slušati. Dino je bio posebna pojava, kako muzički, tako i privatno - napisala je Danijela Dvornik u knjižici uz izdanje.

Josipa Lisac je napisala da i danas kroz ono što stvaraju mlađi muzičari možemo čuti Dinu jer je on, kroz svoje stvaralaštvo i ličnost, postao hrana mnogima.

- Autentičnost, posebnost i originalnost opstaju. Žive zauvijek. Uz divne pjesme to je njegova najveća vrijednost - navela je Josipa Lisac.

Jedan od najpopularnijih muzičara regiona Džiboni napisao je da je Dvornik bio hodajuća revolucija i muzičar koji je izvlačio najbolje iz saradnika.

- Pokrenuo je muzičku revoluciju i kao producent, i kao autor, i kao pjevač, i kao frontmen. Dino je jedan od onih rijetkih koji čim uđe u prostoriju jasno je ko je vođa ekipe i energetska trafo-stanica na koju su svi spojeni. Bio je u stanju iz saradnika izvući najbolje, često i ono što nismo ni znali da imamo u sebi. Dino Dvornik, jedan i jedini - kazao je Džiboni.

Ako je Dino bio alfa ovog albuma, onda je tonski majstor Draga Lukić Luki bio omega, tonski snimatelj, a prije svega njegov veliki prijatelj i čovjek koji je producirao neke od najvažnijih albuma muzičke scene s kraja osamdesetih i u devedesetima. Luki je ispričao priču kako je nastala pjesma “Ti si mi u mislima”, dok je muzički kritičar Zlatko Gal proglasio ovaj album pismom namjere u ono što je uslijedilo, a to je ulazak u svijet kralja fanka. Album “Dino Dvornik” remasterizovan je s originalnih magnetofonskih traka i objavljen je u visokoj rezoluciji ekskluzivno na striming servisu “Epl”. Likovno oblikovanje reizdanja radio je Darko Kujundžić.

Zarobljenik

Album je sniman i miksan u tonskom studiju Nenada Vilovića koji je prozvao Dinu zarobljenikom fanka.

- Često sam ga znao kritikovati s obzirom na stil muzike koji je već dugo vremena upotrebljavao u svojim pjesmama. Rekao bih mu: “Vidiš li ti šta se oko tebe događa, dolaze novi stilovi muzike, tehno, rep, haus, a ti stalno guraš fank?”. Kritike bi upalile i on bi počeo programirati bubanj oslanjajući se na nove trendove. To je sve bilo dobro dok je radio na bubnju, ali već kad bi došao na red bas, počele bi se pojavljivati stilske figure karakteristične za fank. Kad bi krenuo s gitarama to bi već bilo vrlo blizu fanka. Klavijature bi ga ponovo vratile potpuno na fanki stil. Zbog toga kažem da Dino nije bio zaljubljenik u fank, on je bio zarobljenik fanka - rekao je Vilović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana