Prins Rodžer Nelson preminuo prije pet godina: Sjaj purpura i dalje živi

G.S.
Prins Rodžer Nelson preminuo prije pet godina: Sjaj purpura i dalje živi

Čuveni američki muzičar Prins Rodžer Nelson, koji je bio jedan od najinovativnijih stvaralaca u svijetu muzike, preminuo je prije pet godina, a zbog stalne slušanosti njegove muzike, kao da je i dalje prisutan. Sjaj purpura, muzike, šljokica i svjetla po kojima je bio poznat i danje žive.

Uz brojne hitove, koji su i dalje slušani na radiju te na raznim platformama za muziku, značajno je to što svijet stalno upoznaje njegove nove pjesme. Jedan od albuma koji će javnosti biti predstavljen, a kojim su obuhvaćene do sada neobjavljene pjesme  je “Welcome 2 America”, koji bi trebalo da bude objavljen u julu. Osim tog albuma biće objavljen i album sa snimcima uživo izvedenih pjesama sa koncerta u Los Anđelesu.

- Postoje pjesme koje niko nikada nije čuo, kao i mnogo snimljenog materijala iz raznih perioda - navodio je Princ svojevremeno govoreći o svojoj muzici.

Ovaj pjevač, kompozitor i aranžer smatran je za jednog od najinteresantnijih muzičara svog doba na kojeg su uticaj imali mnogi stvaraoci, od Džejmsa Brauna i Stivija Vondera, do “Bitlsa” i Džimija Hendriksa. Stvarao je trendove i rušio tabue, bio jedinstven u svakom smislu.

Međunarodna zvijezda je postao 1982. godine, nakon izlaska albuma “1999”.

Uglavnom je nastupao pod imenom Prins. Od 1993. do 2000. godine predstavljao se simbolom koji nije imao ime. U tom periodu je obično nazivan umjetnikom nekada poznatim kao Prins.

Izdao je više stotina pjesama i bio vlasnik sedam nagrada “Gremi”, “Zlatnog globusa” i jednog “Oskara” - za najbolju originalnu pjesmu, za film “Purpurna kiša” i to 1985. godine.

U Kuću slavnih rokenrola primljen je 2004. godine, a magazin “Roling stoun” ga je stavio na 27. mjesto svoje liste “100 najvećih izvođača svih vremena”.

Prodao je više od 100 miliona ploča i diskova širom svijeta, a među njegovim najpoznatijim pjesmama su “Purple Rain”, “Little Red Coverte”, “Let's Go Crazy”, “I Would Die 4 U”, “Raspberry Beret”, “Whne Doves Cry” i druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana