Prije 40 godina objavljen album “Closer” sastava “Džoj divižn”: Tmina i smrt utkani u muziku

G.S.
Prije 40 godina objavljen album “Closer” sastava “Džoj divižn”: Tmina i smrt utkani u muziku

“Džoj divižn” je snimio dva albuma prije tragične smrti pjevača sastava Ijana Kertisa, a album “Closer” objavljen je dva mjeseca nakon toga, 18. jula, prije 40 godina.

Povodom ovog značajnog jubileja, a ujedno i obilježavanja godišnjice njegove smrti, objavljeno je i specijalno izdanje, nakon prošlogodišnjeg reizdanja prvog albuma “Unkonwn Pleasures”.

Osim reizdanja albuma, objavljena su i tri maksi singla “Atmosphere”, “Transmission” i “Love will tear us apart”, na kojima su ove kultne pjesme oživjele u novom ruhu.

Četrdeset godina nakon objavljivanja albuma, prema mišljenju kritičara, “Closer” zaslužuje reputaciju Ijanove posljednje želje i testamenta. Mračne note, depresija, bol, patnja, strah i smrt objedinjene su teme i motivi koje je ovaj album utkao u svoje note i u svoju suštinu.

- Cijeli album je kao disanje i život uz klaustrofobičnu osobu, a vi se nalazite zajedno s njom, u nekom mračnom prostoru kojem se ne nazire izlaz, a što je najgore, ni sebi ni njoj ne možete pomoći. Osjećate bol, bespomoćnost, gledate gore, dolje, lijevo, desno, a nailazite samo na tmurne marševe prekrivene pepelom umrlih - naveo je u prikazu albuma Filip Kušter.

Ono što je važno za album “Closer” jeste kult koji je ostavio i uticaj koji je imao na svijet muzike. Mnogi albumi ne bi postojali da nije nastao “Closer”, koji je i odmah po izlasku imao značajan status.

- U tadašnjem vremenu muzika se razvijala brzo. Disko je išao prema repu i hip-hopu, rege prema svjetskoj muzici, pank u post-pank. “Closer” je bio kvantni skok sa “Unknownn Pleasures” i zvučao je drugačije od bilo čega što je postojalo tada - naznačeno je u kritici “Gardijana”.

Album je obuhvatao sljedeće pjesme: “Atrocity Exhibition”, “Isolation”, “Passover”, “Colony”, “A Means to an End”, “Heart and Soul”, “Twenty Four Hours”, “The Eternal” i “Decades”.

Inspiracija

Makabrična pjesma koja otvara album je “The Artocity Exhibition”, nazvana po Dž. G. Balardovoj kolekciji romana iz 1970. godine.

- Tekst sam napisao mnogo prije nego što sam pročitao knjigu.  Ponekad ne mogu da smislim dobar naslov pjesme. Vidio sam taj naslov i pročitao početak jedne od njegovih pjesama, pa sam pomislio kako bi mogao dobro da se uklopi sa idejom i tekstom pjesama - naveo je Kertis o albumu u jednom intervjuu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana