Preminuo slavni džez pijanista Čik Korija: Dirnuo i inspirisao živote miliona

G.S.
Preminuo slavni džez pijanista Čik Korija: Dirnuo i inspirisao živote miliona

Čuveni džez pijanista i jedan od pionira tog muzičkog pravca Čik Korija preminuo je u 79. godini. Korija je osvojio 23 “Gremija”, prenio je magazin “Gardijan”.

Čik Korija je, kako se navodi u objavi na njegovom “Fejsbuk” profilu, preminuo od rijetke vrste karcinoma koji je otkriven nedavno.

- Tokom svog života i karijere Čik je uživao u slobodi i zabavi u stvaranju nečeg novog i igranju igara koje umjetnici rade. Bio je voljeni suprug, otac i djed, mentor i prijatelj. Svojim radom i decenijama koje je proveo obilazeći svijet dirnuo je i inspirisao živote miliona - navodi se u zvaničnoj objavi.

Korija je bio višestrani muzičar - kompozitor, klavijaturista, vođa sastava i povremeni perkusionista. Bio je dio benda Majlsa Dejvisa krajem šezdesetih i pojavio se na ključnim Dejvisovim albumima kao što su “In a Silent Way”, “Bitches Brew”, “A Tribute to Jacko Jack Johanson” i “On the Corner”.

Nakon rada sa Dejvisom, osnovao je svoj bend “Return to Forever”, eksperimentišući s različitim žanrovima i stilovima.

Što se eksperimentisanja sa žanrovima tiče, uspijevao je da se oproba u sferama kao što su kamerna i simfonijska muzika, preko klasičnog džeza, progresiv roka, latinskog džeza, do dječijih pjesama i avangardnog džeza.

Smatrali su ga jednim od najvećih pijanista džez univerzuma u periodu poslije Džona Koltrejna, a u prvi plan dospijeva upravo nakon perioda saradnje sa Majlsom Dejvisom.

Osnovao je i avangardnu grupu “Circle”. Radio je na mnogim drugim projektima, uključujući duete sa Herbijem Henkokom i vibrafonistom Garijem Bartonom. Snimao je i izvodio klasičnu muziku, standarde, solo originale, latino džez i tribjute velikim džez pijanistima.

Prošle godine Korija je izdao dvostruki album “Plays”, koji svirao na raznim koncertima “naoružan” jednostavno svojim klavirom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana