Preminuo legendarni rege i dab muzičar Li Skreč Peri: Odlazak čarobnjaka produkcije

B.P.
Preminuo legendarni rege i dab muzičar Li Skreč Peri: Odlazak čarobnjaka produkcije

KINGSTON - Rege zvijezda, pjevač, producent i studijski čarobnjak Li Skreč Peri koji je pomjerio granice muzike sa Jamajke, pretvarajući je u globalni fenomen, preminuo u 86. godini.

Li Peri bio je monumentalni rege pjevač, producent i čarobnjak u studiju koji je svojim eksperimentisanjem sa rokenrolom, hip-hopom i dens zvukom pomjerao granice muzike sa Jamajke i stigao u vode dab zvuka konstruišući žanr iz temelja. Svjetski mediji javljaju da je Peri umro u bolnici na zapadu Jamajke, ne navodeći uzroke smrti. Majk Di iz grupe "Beasty Boys " oprostio se od kolege na društvenim mrežama:

-Najviše ljubavi i poštovanja možemo poslati Liju Periju koji je danas preminuo, njegovoj porodici i najmilijima i mnogima na koje je uticao svojim pionirskim duhom i radom. Zaista smo zahvalni što smo bili inspirisani ovom legendom i sarađivali sa njom - mapisao je čuveni reper.

Tokom karijere duge sedam decenija, Peri je bio jedan od najplodnijih muzičara u istoriji pop kulture uz nevjerovatnih 3.000 zabilježenih snimaka,  uz ogroman uticaj na brojne umjetnike iz raznih žanrova.

Kit Ričards, gitarista "Rolingstounsa", za njega je tvrdio da je šaman muzike.

- Nikada niste mogli da shvatite do kraja Lija Perija, on je Salvador Dali među muzičarima. On je misterija. Svijet je njegov instrument. Samo morate slušati. Više je od producenta, on zna kako da inspiriše umjetnikovu dušu. Skreč je šaman- rekao je Kit Ričards  2010. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana