Preminuo legendarni Marko Brecelj, osnivač kultnog benda Buldožer

Tanjug
Foto: printskrin

BEOGRAD- Muzičar Marko Brecelj, jedan od osnivača kultnog sastava Buldožer, preminuo je danas u 71. godini nakon teške bolesti, javljaju slovenački mediji.

Brecelj se kao kantautor bio oglasio albumom "Coctail" 1975. za koju je bio dobio nagradu "Sedam sekretara SKOJ-a", a iste godine je sa ljubljanskim Buldožerom, u kome je pored njega autor i pjevač bio i gitarista Boris Bele, objavio i kultni prvenac "Pljuni istini u oči".

Sa Buldožerom, uvijek okrenutom ironiji, satiri i muzičkom eksperimentu, Brecelj je snimio još i albume "Zabranjeno plakatirati" (1977) i "Živi bili pa viđeli" (1979), mada je i po odlasku iz tog rok benda ostao zabilježen njegov autorski doprinos na nekoliko pjesama "Izloga jeftinih slatkiša" (1980).

Brecelj je potom objavio kantautorski "Desant na rt Dobre nade" (1987), a sa slovenačkim bendom Strelnikof album "Hojladrija, Svinjarija, Diareja, Gonoreja" (1994).

Vodio je Mladinski, kulturni, socijalni i multimedijski center (MKSMC) u Kopru, gdje je devedesetih godina širom otvarao vrata svim bendovima sa prostora bivše Jugoslavije. Bavio se multimedijalnim performansima, a kandidovao se na izborima za koparskog gradonačelnika.

"Njegov značaj je višeslojan. Bulodožer je predstavljao jugoslovensku varijantu Frenka Zape i Maders of invenšn. Brecelj je u Buldožeru imao jako bitnu ulogu, autorski je bio vrlo originalan", ocijenio je rok kritičar Branimir Lokner.

Prema njegovim riječima, Brecelj je "uvijek išao kroz prizmu

alternative i andergraunda, nikad kroz mejnstrim, kog je mrzeo", a "tražio je nešto novo kroz formu nihilizma."

Lokner je je ocijenio da se Brecelj ne može žanrovski uporedi sa nekim stranim autorima, kao što su Nik Kejv ili Tom Vejts, jer je imao "slovenačku autentičnu dimenziju".

Uticajni fototograf Brajan Rašić na svojoj fesjbuk strani se oprostio od Brecelja rečima: "Umro je frontmen grupe Buldožer, nezavisni umetnik i večni kandidat za gradonačelnika Kopra".

Nekadašnji bubnjar Lune i Ekatarine Velike Ivan Fece Firči je napisao: "Otputovao je Marko Brecelj. Večno zahvalan, odmori se, zaslužio si".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana