Preminuo Geri Rosington gitarista i osnivač benda "Lynyrd Skynyrd" VIDEO

B.P.
Preminuo Geri Rosington gitarista i osnivač benda "Lynyrd Skynyrd" VIDEO

DžEKSONVIL- Geri Rosington, gitarista i jedan od osnivača sastava "Lynyrd Skynyrd " i poslednji preživeli član originalnog sastava legendarnog južnjačkog benda, preminuo je u 71. godini.

Rosington je preminuo u nedelju, četiri mjeseca prije nego što je bend trebalo da krene na turneju. Uzrok smrti nije poznat. Gitarista je godinama imao problema sa zdravljem, uključujući srčani udar 2015. i hitnu operaciju srca 2021. godine.

Rosington je rođen u Džeksonvilu na Floridi 1951. godine. U bendu je bio od 1964. godine, kada je to bio trio pod nazivom "Me, You, and Him", sa basistom Larijem Džanstromom i bubnjarom Bobom Bernsom. Rosington je želeo da bude igrač bejzbola, ali nakon što je čuo "Rolingstonse", okrenuo se muzici. Međutim, bejzbol je doveo do nastanka ""Lynyrd Skynyrd", pošto su Rosington, Berns i Džanstrom su na utakmici upoznali pjevača Ronija Van Zanta, koji je igrao u rivalskom bejzbol timu, i zajedno su se svirali pod nadstrešnicom kuće Bernsovih roditelja. Nakon nekoliko promjena na kraju su se odlučili za "Lynyrd Skynyrd", nazvanom po Leonardu Skineru, strogom nastavniku u školi 16-godišnjeg Rosingtona. Skiner je imao politiku nulte tolerancije prema dječacima sa dugom kosom,  poput Rosingtona, koji je suspendovan i ubrzo je napustio školu. Debi album benda objavljen je 1973. godine i sadržao je devetominutnu pesmu "Free Bird, koja je postala jedna od najpoznatijih pjesama grupe  . Rosington je koautor i čuvene himne američkog juga"Sweet Home Alabama",  hit numere sa njihovog drugog albuma, kao i nekoliko drugih pesama uključujući: "I Ain’t The One", "Things Goin’ On", "Gimme Back My Bullets"...

Slavni muzičar je tokom života prošao kroz teške trenutke uključujući i tragediju iz 1977. godine kada se u Misisipiju srušio avion kojim je bend putovao. Tom prilikom poginuo je Van Zant, gitarista Stiv Gejns, njegova sestra i prateći vokal Kesi Gejns, kao i pomoćnik menadžera Din Kilpatrik i oba pilota. Dvadeset ljudi u avionu je preživelo, uključujući Rosingtona, iako je tada slomio obe ruke, noge, zglobove i zglobove i karlicu, on se potpuno oporavio, ali se godinama borio sa drogom, koja je proistekla zbog njegove teške zavisnosti od lijekova protiv bolova koje je koristio tokom oporavka.

-Nismo mogli da zamislimo da se nastavi poslije nečeg takvog. Bili smo kao braća i kada izgubiš braću, ne možeš samo tako dalje-rekao je Rosinton tada. Grupa se tada  raspala, ali se obnovila 1987. i tada su nastale neke promjene u postavi, ali Rosington je bio jedini član benda koji se pojavio na svim daljim albumima. Džoni van Zant, Ronijev brat i frontmen grupe od 1977. jednom je rekao: Mislim da ne možete imati ovaj bend bez Gerija Rosingtona. Rosington je nadživeo nekoliko svojih kolega gitarista "Skinarda", uključujući Alena Kolinsa, Eda Kinga, Hjuija Tomasona i Rikija Medloka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana