Preminuo američki kompozitor i trubač Džon Hasel: Život gledao očima muzike

G.S.
Preminuo američki kompozitor i trubač Džon Hasel: Život gledao očima muzike

NjUJORK - Uticajni američki avangardni kompozitor i trubač Džon Hasel preminuo je 26. juna u 85. godini, saopštila je njegova porodica.

Džon Hasel poznat je po svom stilu “četvrti svijet”, kako ga je sam nazvao, kao i po specifičnom sviranju trube. Život je gledao muzikom koju je stvarao, a karijeru je posvetio traganju za jedinstvenošću svog izraza.

Hasel je u proljeće prošle godine slomio nogu pri padu u svom studiju i proveo četiri mjeseca oporavljajući se u bolnici, sve vrijeme u izolaciji zbog virusa korona.

- Nakon više od godine borbe sa komplikacijama sa zdravljem, Džon je mirno preminuo prirodnom smrću. Cijenio je život, a napustio je ovaj svijet iako je imao još mnogo da pruži kroz muziku, pisanje i filozofiju - navedeno je u saopštenju porodice.

Hasel je rođen u Memfisu 1937. godine, diplomirao je na univerzitetu u Ročesteru, nastavljajući potom u Evropi studije kompozicije kod čuvenog Karlhajnca Štokhauzena. Po povratku u Ameriku susreo se sa djelima minimalističkih kompozitora, posebno sa radovima Terija Rajlija. Priključio se potom i Teatru vječne muzike, sarađivao je sa kompozitorom La Montom Jangom, a potom se usavršavao u Indiji pod mentorstvom pjevača indijske tradicionalne muzike Pandita Pran Nata, prenoseći njegova rješenja za vokal na trubu. U jednom periodu sarađivao je i sa Robertom Mugom, pionirom sint-popa.

-  Ja nisam džez muzičar u pravom smislu te riječi. Najprije sam se bavio klasičnom avangardom, a onda me zanimalo da otkrijem šta je to zajedničko svima nama kada je muzika u pitanju. Ne želim da dosađujem publici, već želim da me uzbuđuje ono što radim. Zato sam smislio svojevrstan muzički miks, poznat pod imenom “četvrti svijet”, koji je postao uticajan. To je ono što me odvaja od, primjera radi, Filipa Glasa ili Stiva Rajha - ispričao je Hasel prije nekoliko godina za “Politiku”.

Njegov prvi album “Bernal Equionox” (1978) uzima se i kao njegovo prvo djelo u stilu koji će kasnije nazvati estetikom “četvrtog svijeta”. Hasel je “četvrti svijet” objašnjavao kao “sjedinjeni primitivno-futuristički zvuk koji kombinuje stilove različitih svjetskih etničkih zajednica sa naprednim tehnikama elektronske muzike. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana